49
Следвайте ни

Засякоха опасни въглища в Пловдив

viber icon

Опасни въглища са засечени в Пловдив при проверка на Главна дирекция „Контрол на качеството на горивата за битово отопление“ в Държавната агенция по метрологичен и технически надзор (ДАМТН). Това съобщи пред „Марица“ директорът на дирекцията Ивайло Йорданов.

Той посочи, че са инспектирани всички 13 обекта за разпространение на въглища в Пловдив във връзка със зачестили информации за замърсяване на въздуха в града. Взети са проби. На 2 от фирмите, при които са открити некачествени въглища, ще бъдат съставени актове. Санкциите, предвидени за такива нарушения, са от 10 до 50 000 лева.

 „Направихме проверки във всички градове, които показват отклонения според картата за чистотата на въздуха - Пловдив, Благоевград, Русе, предстои и в София. Единствено в Пловдив бяха засечени въглища с лошо качество“, посочи Йорданов.

Според него нарушенията се дължат на факта, че вносът на въглища е намалял рязко тази година вследствие на COVID кризата, а цените им се вдигат с над 50 на сто. В желанието си да наваксат на пазара, търговците купуват въглища с по-ниско качество на по-ниски цени, опитват се да ги вкарат в общата партида и по този начин да печелят повече. Горивата с лошо качество обаче вредят на екологията.

Съгласно приложимата наредба към Закона за чистотата на атмосферния въздух съдържанието на сяра във въглищата трябва да бъде до 1,3%, на пепел - до 15 на сто, а влажността - 20%. Всички показатели, при които има отклонения, водят до образуване на фини прахови частици, обясни Йорданов.

Илияна Караланова

Илияна Караланова

Отговорен редактор Marica.bg

Илияна Караланова е завършила „Славянска филология” в ПУ „П. Хилендарски”. Работила е в Топ ТВ, в. „Труд” и plovdivweek.com. Била е зам.-главен редактор на в. „Строителство Имоти”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?