Следвайте ни

Защо се бави сделката за Би Ти Ви?

viber icon

"PPF Group" - компанията на чешкия милиардер Петр Келнер, е изпратила за одобрение до Европейската комисия документите за сделката, с която ще придобие американската група "Сентрал юропиън медия ентърпрайзис" (СМЕ), съобщава чешкото радио "Прага интернешънъл". Част от СМЕ е и Би Ти Ви.

Произнасянето от страна на европейския регулатор за защита на конкуренцията е последната необходима стъпка, преди сделката да бъде окончателното завършена.

Впрочем тя беше забавена вероятно заради пандемията от коронавирус. Първоначално от СМЕ очакваха продажбата им да приключи евентуално през юни. След като това не се случи, се появиха спекулации, че Келнер може да не прати изобщо документите до ЕК и така да отложи сделката с цел да получи по-изгодна цена. В крайна сметка тези сценарии се оказаха неверни.

Освен българската медийна група СМЕ притежава телевизии в още 4 държави - в Чехия, където контролира водещата там тв NOVA, в Румъния, Словакия и Словения.

През юли от СМЕ обясниха, че продажбата трябва да бъде завършена преди 27 октомври - точно година след обявяването на сделката за 2,1 милиард долара. У нас новината бе съобщена на 28 октомври 2019 г. - в деня на местните избори.

Междувременно републиканският сенатор Марко Рубио поиска преразглеждане на продажбата на СМЕ, която е част от американската компания AT&T. Причина за изявлението му бе, че PPF Group и Келнер "действат като пълномощници на Китай в Чехия".

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?