Следвайте ни

Защо поскъпва токът

Фирмите бяха принудени да подписват нови договори с търговци на енергия заради новите цени

viber icon

Солени цени притискат бизнеса на свободния пазар на ток. Така дори предприемачите, които имаха договори с търговци по план с фиксирана цена, се наложи да подписват анекси или да си търсят нов доставчик. В общите условия към договорите е предвидено условие, според което при форсмажорни обстоятелства и значителни повишения на цената на електроенергията, търгувана на Българската независима енергийна борса /БНЕБ/, цените по фиксираните договори да могат да се променят. Някои от играчите на пазара вдигнаха цените си със задна дата, други дадоха предизвестие от 1 месец за новата калкулация и време клиентите да сменят доставчика си. Голям избор с по-ниски цени обаче нямаше, тъй като

поскъпването на енергията е извън контрола на търговците.

През първата половина на 2021 г. цената на електроенергията на БНЕБ беше постоянно висока, много над историческите и очакваните нива. Тенденцията се наблюдава и на други европейски борси за електроенергия през последните 6 месеца. Трайно високите цени през този период се дължат на множество фактори, включително бързо възстановяващото потребление на енергия след COVID-19 пандемията, рекордно скъпите въглеродни емисии, нарасналите цени на базови суровини и по-голямата регионална свързаност в енергетиката в Източна Европа, изброява причините един от търговците на енергия на свободния пазар toki.bg.

Разходите за доставка на електроенергия се променят всяка минута,

въпреки че повечето потребители плащат фиксирани цени, базирани на сезонните или годишните разходи за електроенергия. С увеличаващото се потребление на електроенергия се увеличават и въглеродните емисии, свързани с производството <210>. В същото време цените за квоти, изтичащи през декември 2023 г. през април и май, надвишават 50 евро на тон CO2 спрямо цени около 20-21 евро за същия период преди година. Това се случва, защото правителствата искат и трябва да намалят значително емисиите през следващото десетилетие, поради което въвеждат допълнителни мерки, които ще ограничат най-замърсяващите човешки дейности и производства.

През май се случи и още нещо -

България тръгна към единния европейски пазар на електроенергия

чрез обединение на пазара ни с този на Гърция. Обединението ще продължи до края на годината, като предстои да се свържат пазарите на Чехия, Унгария, Румъния и Cлoвaкия, а след това през общата ни граница с Румъния ще бъде направена връзка между тези страни и България и Гърция. Отварянето на пазара води до балансиране на цените на електроенергия спрямо пазарите в Европа, което в случая на България означава по-скоро увеличение, посочва търговецът на енергия. Поради доскоро по-изолирания пазар, и най-вече заради отложената с почти десетилетие либерализация, регулаторно в България са поддържани нереалистично ниски цени на електроенергията, като практически държавата е субсидирала разликата спрямо пазарните нива. Сега, с отварянето и либерализирането на пазара, цените в България започнат да „догонват“ пазарните европейски и световни нива, което допълнително води до повишения през последните месеци.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Нали

Нали

05.07.2021 | 17:06

Така става когато комунистите се намърдат във властта! Гласувайте за тях и до нова година ни чака една хипер-инфлацийка!

Отговори
2 1
eba4a

eba4a

05.07.2021 | 17:23

stiga s tiq komynisti be ebaniq

Отговори
2 0
Гарантирано от Мутристан

Гарантирано от Мутристан

05.07.2021 | 15:02

България се ръководи от мутри, които са свързани с монополистите от елетроразпределение и ВиК и *ибат бг народ всяка година с увеличение на цените по 1-2 пъти. Искам да попитам защо в Гърция кубик вода струва от 40 до 60 цента в зависимост от района, и защо у нас кубика е с 3 до 5 пъти по-скъп?

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?