3906

Заради увеличението от 1 юли: Две цени на тока в следващата фактура

Следващата фактура за ток на домакинствата ще е с две цени – до края на юни и от 1 юли нататък. В последния ден на юни се очаква КЕВР да обяви новите, по-високи с малко, цени на електроенергията за бита. Те влизат в сила от 1 юли. Засега прогнозите са, че токът за клиентите на ЕВН ще поскъпне средно с  1,46 %. Според заявлението на дружеството, нощната тарифа ще се увеличи с 2,54 процента, а дневната - с 1,26 на сто. Последната дума обаче е на Регулатора.

Предоставяме възможност на нашите битови клиенти за самоотчет на електромерите заради новите цени на електроенергията от 1 юли, съобщиха от ЕВН. Самоотчитането се извършва по желание на клиентите, без да отменя регулярния месечен отчет от страна на дружеството. 

Извършването на самоотчет не е необходимо при абонатите, които имат електромери с дистанционен отчет. Тoва са близо 1,2 млн. клиенти, които ще бъдат отчетени автоматично от дружеството.  Клиентите, които желаят да извършат самоотчет, трябва да попълнят показанията на електромерите си на 1 юли 2024 г. и да ги въведат: 

Приемане на данните и декларациите ще се извършва в периода 1 юли (понеделник) – 4 юли (четвъртък) включително. 

При попълването се посочват номер на измервателна точка и клиентски номер, които фигурират във всяка една фактура. Желателно е клиентите да оставят и актуален телефон в случай на грешно подадени показания, съветват от енергодружеството. На база на предоставените данни от самоотчета дружеството ще фактурира консумираната електроенергия до 30 юни 2024 г. включително по старите цени, а от 1 юли 2024 г. – по новите тарифи, определени от КЕВР. 

За останалите битови клиенти, които не са предприели самоотчет, информацията за консумацията в следващите фактури ще бъде разделена на два отделни периода – потребление по стари цени до 30 юни 2024 г. включително и потребление по нови цени от 1 юли 2024 г

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?