46
Следвайте ни

Заради питката с паричка и сармичките: Навъртяхме луди сметки за ток на Бъдни вечер

viber icon

Шетнята около празничната трапеза навъртя луди сметки за ток. Най-голямото натоварване по електроразпределителната мрежа по коледните празници е било на Бъдни вечер. Тогава са консумирани 1 602 MW (мегавата), сочат оперативните данни от диспечерския център на EVN България. За сравнение – миналата година на Бъдни вечер е потребена по-малко енергия - 1491 MW. 

В периода 24 декември – 28 декември 2021 г. в Югоизточна България е консумирана общо 140 915 MWh (мегаватчаса) електроенергия, което също е повече от стойностите за същия период на 2020 г., когато са консумирани 131 805 MWh.

Повишеното потребление означава и по-високи сметки за ток. Въпреки че от EVN България уточняват, че диспечерските данни не могат да се отнесат автоматично за всички, тъй като консумацията при всеки клиент е индивидуална. 

Потреблението и съответно сметките за ток зависят от много фактори – външната температура /понижение с 1 градус увеличава потреблението на енергия за отопление с около 10%/, вида и броя на използваните електроуреди и техния клас на енергийна ефективност, наличие на енергийноефективни мерки в жилището и др. 

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?