Следвайте ни

Заради пандемията: Общината затяга колана, режат парите за зоопарка

viber icon

Парите на общинското предприятие „Зоопарк - Пловдив”, предвидени за заплати, осигуровки, ремонти  и издръжка,  се намаляват чувствително. „Ножицата” е заложена в проекта за  актуализацията на общинския бюджет за 2020 г., който ще се обсъжда в Общинския съвет на сесията в четвъртък по предложение на кмета Здравко Димитров.  

Средствата за предприятието се режат с 504 976 лева. С бюджета, приет в началото на годината, "Зоопарк - Пловдив"  получи внушителната сума от 860 379 лева плюс 523 000 лева за довършването на зоологическата градина или общо близо 1,4 млн. лева.  Запазен беше и щатът на персонала - 26 служители, въпреки че върху 40 дка от недовършения зоопарк има само девет маймуни. Намалението на разходите засяга работно облекло, обезщетения, медикаменти, вода, гориво и енергия, текущи ремонти, командировки. Парите за изграждане на зоологическата градина се свиват с 88 300 лева.

Общината се отказва да купува животни, за които бяха планирани 99 960 лева. Няма да се доставят фризери, пушка и пистолет за дистанционно упояване на обитателите на зоопарка, за които в бюджета бяха осигурени 8000 лева.

Засега предприятието няма да се закрива, макар че още в началото на мандата новата местна власт имаше намерение да го обедини с ОП „Зооветеринарен комплекс”. За „Зоопарк - Пловдив” остават около 355 000 лева. Приблизително толкова беше издръжката му през миналата година. А по думите на директора Минко Михайлов реално персоналът на предприятието е 12 служители.

Строежът на зоологическата градина е замразен, макар работата и да е изпълнена почти до ключ. Веднага след изборите през есента от Община Пловдив се канеха да дадат рестарт на строителството, спряно преди четири години. След това обаче кметът Здравко Димитров обяви, че договорите с изпълнителите „Запрянов - 03” и надзорната фирма „Агроводинвест” ще бъдат прекратени по препоръка от София, без да уточни от коя институция е дадено това указание. По обвинението срещу бившия кмет Иван Тотев, върнато от Градския съд в София на спецпрокуратурата, няма движение.

Не сме информирани за съдбата на зоопарка, но сме подали писмено искане в Община Пловдив да ни изплатят парите за свършената от нас и актувана работа. Договорът не е прекратен и ние чакаме, каза вчера за „Марица”  Вакрил Запрянов, управител на фирмата изпълнител „Запрянов - 03”. 

Фирмата работи  в Плевен по  реконструкцията на централния площад, във Велинград и Садово строи детски градини, в Айтос рекултивира общинското сметище. В Пловдив строителите са спечелили търгове в Министерството на образованието за ремонт на три гимназии.  За зоопарка в Пловдив имат документи за над половин милион лева, а  4 млн. лева вече са вложени  в строителството и изплатени от общината на изпълнителя. „В зоологическата градина са хвърлени много пари и трябва да се завърши”, счита Вакрил Запрянов.

С 3 млн. лева паднаха приходите

За първите три месеца на 2020 г. в общинския бюджет са постъпили с 3 267 342 лева по-малко в сравнение със същия период на миналата година. Това е 20% спад на местните приходи, твърди в мотивите си за актуализацията на бюджета кметът Здравко Димитров. Общинските финансисти прогнозират, че през април разликата  в минус ще достигне 25 на сто. Причините са свързани с извънредните мерки заради пандемията, в резултат на които бяха предприети редица облекчения за бизнеса, както и отлагане на срока за плащане на местните данъци с 5 процента отстъпка до края на юни.

Годишната финансова рамка се намалява с 5 319 768 лева. В същото време в местния парламент е внесено предложение за увеличение на приетия в началото на тази година бюджет в размер на 346 млн. лева на 386 милиона. Разликата от 40 млн. лева е благодарение на допълнителните целеви субсидии от държавата, от които 37 млн. лева са предоставени на общината за стадионите на „Ботев” и „Локомотив”.

Парите от нова детска градина отиват за „Даме Груев”

Общината се отказва от строителството на нова детска градина в „Южен” на бул. „Александър Стамболийски” до Онкодиспансера. Изграждането ѝ не е започнало. Средствата в размер на 900 000 лева се пренасочват за реконструкцията и разширението на ул. „Даме Груев” в "Южен".   

Заради намаление на собствените приходи от капиталовата програма отпада кино „Космос”, за който бяха планирани 150 000 лева. „Ножицата” орязва бюджета на ОИП „Организация и контрол на транспорта” с 200 000 лева, а също така и парите, предвидени за продължението на бул. „Северен”.

Администрацията предлага на съветниците да се отложи за 2022 г. плащането на вноската по банковия заем, който беше взет за ремонт на улици през 2006 г. от кмета д-р Иван Чомаков. По договор с „Райфайзенбанк” 50-милионният кредит окончателно трябва да бъде погасен през 2021 г.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Против

11.05.2020 | 19:56

Горките животни! Закривайте затворът наречен зоологическа градина!

Отговори
3 0

Защитете животните

11.05.2020 | 19:55

Най-разумно е да няма зоологически градини.

Отговори
3 0

Иво

11.05.2020 | 15:52

Това е срамно, да отрежат парите за животинските. Нека да има повече началници, шефове, директори и т. н.. Срамно е. А току що прочетох, че шефа на БНБ вече има увеличение на заплатата и ще се разписва на месец за 18000 ле, а заместниците му, за 15000. За тая година с по 1000 лв увеличение. Не ги ли е срам. А има и хора, които хляб няма с какво да си купят. Аман от такава държава

Отговори
6 1

kmet

11.05.2020 | 14:40

s takav kmet TOLKOVA....ako zavar6i zooparka triabva da se radvame......za ni6to ne stava

Отговори
5 1

bam

11.05.2020 | 09:45

ТРЯБВА ПОНЕ 30% съкращения на всички длъжности в общината! Както се видя-електронно се работи добре!

Отговори
17 2

Wam

11.05.2020 | 10:07

Като станеш кмет ще даваш мнения!

Отговори
3 11

Песимист

11.05.2020 | 10:09

Как ще съкратят 30%?! Секретарки, пиарки, началнички разни - по цял ден ма'ат по коридорите! 70% да съкратят - няма да се отрази на работата. Една шепа "пчелички" се трудят, другите трупат трудов стаж с шляене.

Отговори
17 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?