2374
Следвайте ни

Заради нелоялна практика: КЗК глоби търговец на масло с над 1,6 млн. лв.

viber icon

Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ наложи имуществена санкция на „Милки Груп Био“ ЕАД в размер на 1 694 560 лв. Контролният орган е установил, че дружеството е нарушило добросъвестната търговска практика, с което е ощетило жалбоподателя „Ростар БГ“ ООД. Двете фирми са дистрибутори на немско краве масло с марка за качество „Deutche Markenbutter“.

В хода на проучването от КЗК са установили,  че през 2021 г. „Милки Груп Био“ ЕАД закупува краве масло на блок, като в цеха си в Хасково самостоятелно го пакетира в опаковки, които имат обичайния изглед и обозначаване на продукта като Deutche Markenbutter, Mildgesauerte Butter, от 250 гр., но в действителност опакованото масло е различно. Същевременно цената, на която дружеството е закупило маслото, е по-ниска в сравнение с цената на продукта, когато се доставя в готови опаковки от 250 грама.

Опаковайки самостоятелно с означение краве масло „Deutche Markenbutter“, в собственото си предприятие, различен продукт, който е по-евтин и в опаковка, за която не заплаща на производителя, „Милки Груп Био“ ЕАД придобива нелоялно конкурентно предимство пред прекия си конкурент – „Ростар БГ“ ООД, както и пред останалите конкуренти. 

Заключението на КЗК е, че глобеното дружество спестява в дейността си разходи, които са присъщи за добросъвестния конкурент, и в този смисъл поддържа пазарната си позиция по нелоялен начин в ущърб на конкурентите, получава икономическа изгода, като улеснява собствената си търговска дейност по дистрибуция на процесното масло по неправомерен начин.      

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

ОСМАН БЕГ

ОСМАН БЕГ

07.01.2022 | 01:29

КОЙ Е РАЗПЪНАЛ ПОЛИТИЧЕСКИ ЧАДЪР НАД ТИЯ Ц И Г А Н И 20 ГОДИНИ???????????????????

Отговори
6 0
ОСМАН БЕГ

ОСМАН БЕГ

07.01.2022 | 01:28

ВЪВ ВСЕКИ СЛУЧАЙ НЕ Е У ХАСКОВО :)

Отговори
0 0
ОСМАН БЕГ

ОСМАН БЕГ

07.01.2022 | 01:27

РАЗТОПИХ ЕДНО ПАКЕТЧЕ В МИКРОВЪЛНОВАТА. ОСТАНА СИ ТЕЧНО ОЛИО. ИНТЕРЕСНО ОБАЧЕ КОЙ Е РЕАЛНИЯ! СОБСТВЕНИК И КЪДЕ ОТИВА ПЕЧАЛБАТА НА ТИЯ ХАСКОВСКИ Д Ж А Г А Л И ?

Отговори
3 1
Иво

Иво

06.01.2022 | 20:46

Малко им е на тия моше.ници. Всичкия бизнес в България е такъв , непочтен, сив и с далавери..хайдеде

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?