2374
Следвайте ни

Заради екстремните цени на тока заговориха за мерки, които липсват в учебниците

viber icon

Българският бизнес вече заговори за извънредни мерки за справяне с тежката ситуацията със скъпия ток и природен газ, а някои дори за въвеждане на извънредно положение.

След като в петък стана ясно, че съботните котировки на тока на борсата в сегмента “ден напред” са се увеличили до 361 лв., което е пореден рекорд, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) излезе с призив: “Настояваме за предприемане на спешни мерки, за да се гарантира функционирането на икономиката и да се ограничи инфлацията, която е неизбежен ефект от екстремните цени на електроенергията”. Позицията е подписана от председателя на КРИБ Кирил Домусчиев.

“При тези ценови равнища не става дума за конкурентоспособност на индустрията. Не може да се говори дори за оцеляване на производствените предприятия. Самото функциониране на стопанството и държавата е застрашено. Редица предприятия, значими работодатели и данъкоплатци обмислят преустановяване на дейността си. Сред тях са и основни доставчици на медицински кислород за болниците. Всичко това се случва в разгара на четвъртата вълна на COVID-19. Водоснабдителните предприятия са изправени пред фалити - цената, на която закупуват електроенергията си, е почти 5 пъти над планираната в бизнес-плановете им. Междуфирмената задлъжнялост нараства”, се казва в позицията, която е подписана също от изпълнителния директор на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори Ивайло Найденов.

Председателят на същата федерация Константин Стаменов каза в петък пред Би Ти Ви, че бизнесът настоява за въвеждане на извънредно положение. Той се обоснова с това, че досега обявените мерки са неефективни, а и несигурни.

“Тези 50 лв. на мегаватчас при цени от 361 лв. за мегаватчас изглеждат като едно хвърляне на пари от хеликоптер - който е отдолу, ще вземе някакви пари, но на практика няма да свършат това, което е нужно на икономиката”, коментира Стаменов. Той напомни, че 50-те лева са и несигурни, тъй като изплащането им зависи от актуализацията на бюджета, което ще бъде направено от новия парламент. А тези 15-30 лв. на мегаватчас, които обяви онзи ден шефът на КЕВР Иван Иванов, са само за малкия бизнес и ще се плащат едва три месеца, пише "24часа".

Шефът на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев каза, че “извънредно положение” в случая е само израз, но положението наистина е извънредно и трябва да се вземат мерки, които не фигурират в учебниците и никога досега не са прилагани.
“Нека да спрат или поне да ограничат за известно време износа на ток. Ние изнасяме в момента над 1000 мегавата и то при спрял шести блок на АЕЦ “Козлодуй”, а той все пак произвежда ток с цена 84 лв. за мегаватчас. Трябва просто по друг начин да се регулира пазарът, не е нужно танкове да влизат в АЕЦ “Козлодуй”, каза Велев.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Мечо

Мечо

09.10.2021 | 20:10

Фатмаците и летеца трябва да ги изчистим по най бързия начин...

Отговори
1 1
Пловдив

Пловдив

08.10.2021 | 22:16

Фатмаците на Дондуков 1 и 2 са си седнали на ушите и не чуват какво говорят работещите, знаещите и можещите хора. Тях не ги касае цената на тока - нито за бита, нито за промишлеността, защото си получават хилядарките и без да работят.

Отговори
10 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?