3906

Заради дългове: Продават за 1,2 млн. лв. модерна фабрика за етерични масла в Пловдивско

Фабриката за производство на биоетерични масла и флорални води в Ръжево Конаре, се продава за втори път от частен съдебен изпълнител. Мярката е наложена заради дългове на собственика „Българска билка БГ“ ЕООД. Началната цена, от която ще стартира наддаването е 1 257 120 лв. Сумата е сборна и в нея влиза стойността на недвижимия имот - 470 800 лв., плюс тази на машините и съоръженията – 786 320 лв. При първата публична продан през месец май, началната търгова цена бе 1 377 769 лeвa, oт кoитo 411 529 лв. - зa нeдвижимия имoт, а 966 240 лв. за оборудването. То е сравнително ново и въведено в експлоатация през 2018 и 2019 г. 

Фабриката е разположена на площ от близо 4 декара. Към нея има складова база от 428 квадрата, както и друго помещение от 415 кв. м., което е реконструирано от селскостопанска сграда за склад на метали. Върху недвижимите имоти са наложени тежести, а върху движимите вещи е учреден особен залог. Ако в рамките на търговите дни се яви купувач, той ще се обяви на 17 юли в Районен съд Пловдив. 

Българска билка БГ ЕООД  e регистрирана през 2014 г. в Пловдив. Доскоро дружеството е имало претенции да е сред най-големите производители в света на органични етерични масла и флорални води от римска и немска лайка, с капацитет на дестилерията 25 тона на час. В портфолиото са влизали различни продукти, като флорални води, тинктури, хранителни добавки, чайове, шампоани и др.

"Българска билка БГ" ЕООД, с капитал от 50 лв. и едноличен собственик Костадин Манев, е длъжник по изпълнително дело.  Задължения имат и други свързани с Манев фирми, които е прехвърлил на т.нар. "бушон". "Декар два" ЕООД, на която е бил управител до 2022 г., е запорирана от НАП за 2 лв., колкото е бил уставният капитал. От 2022 г. неин собственик е Цветелина Чернева. Също в полза на НАП е запорирана и "Био Инвест груп", която е прехвърлена по същата схема, пак на Чернева. По данни на ДАКСИ дружеството дължи на данъчните 138 974.63 лв. По документи Чернева дължи на НАП и сума в размер на  315 954.91 лв., а задължението е на бившата фирма на Костадин Манев - "Агро био груп". 

ДАКСИ показва още, че през февруари тази година Манев регистрира ново дружество "Шампион фууд", с разнопосочен предмет на дейност - от търговия с животинска продукция, до сделки  с недвижими имоти.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?