71

Заради ценовата преса: Над 67 милиона лева глоба отнася "Лукойл България"

Сигналът до КЗК е подаден от "ОМВ България", "Инса ойл" и други участници на пазара

„Лукойл България“ ще отнесе санкция в размер на над 67 милиона лева. Комисията за защита на конкуренцията налага имуществената санкция за злоупотреба с господстващо положение чрез прилагане на ценова преса спрямо конкурентите на дружеството при търговията на едро с моторни горива на територията на страната. Това става ясно от решение на ведомството с вчерашна дата. Точната сума е 67 771 454 лева.

Проучването започва по искане на „ОМВ България“ ООД във връзка със сериозни опасения за нарушение на конкуренцията на пазарите на горива в страната от „Лукойл България“ ЕООД. Впоследствие към него са присъединени искане на „Инса ойл“ ЕООД и сигнали от участници на пазара на едро. КЗК събира огромна по обем информация от „Лукойл-България“ ЕООД, „Лукойл Нефтохим Бургас” АД, Агенция „Митници“ и почти всички големи търговци и притежатели на складове за горива, отчитат от антимонополния орган.

Според съобщението, „Благодарение на навременната намеса на КЗК е предотвратена стратегията  на „Лукойл-България“ ЕООД постепенно да завземе пазара на едро на горива. По-конкретно дружеството се опитва да създаде впечатление, че наложената от него през 2021 година нова ценова политика на търговците ще доведе до по-ниски цени за крайния потребител. Тъй като подобно поведение е добре познато на антимонополните органи на ЕС, КЗК счита, че на практика единственият интерес на господстващото предприятие, каквото без съмнение се явява „Лукойл-България“ ЕООД, е да елиминира конкурентите си и в дългосрочен план да налага едностранно по-високи цени на потребителите. В тази връзка следва да се отбележи, че именно търговците на едро и държателите на данъчни складове са единствените, които биха могли да се противопоставят на господстващото предприятие, като оказват известен конкурентен натиск, доколкото имат възможност за внос или доставка на горива от алтернативни рафинерии.“

От анализа на събраните данни, се наблюдават следните факти: „Лукойл-България“ ЕООД притежава повече от половината от пазара и е лидер при търговията на едро с моторни горива. Част е от групата Лукойл, която притежава уникална за страната логистична, складова и транспортна инфраструктура със стратегическо географско разположение и оперира по цялата верига от производството на горива до реализацията им към крайните потребители.

Комисията установи, че „Лукойл-България“ ЕООД е прилагало цялостна стратегия за ограничаване на конкуренцията при търговията на едро на горива в страната. Чрез промени в ценовата си политика в рамките на 2021 г., дружеството изцяло е отменило предоставяните от него количествени отстъпки при търговия на едро с моторни горива под режим отложено плащане на акциз, докато търговци, закупуващи горива с платен акциз от бази на „Лукойл-България“ ЕООД, са получавали допълнителна отстъпка. Прилагана е едностранно ценова политика на съответните пазари, която води до наличие на т.нар. „ценова преса“. Това нарушение се доказва и от проведените тестове, съгласно европейската икономическа теория и практика. В резултат на ценовата преса, конкурентите на господстващото предприятие, които единствено могат да повлияят върху ценовата политика на „Лукойл-България“ ЕООД, не биха могли да се противопоставят ефективно в ценово отношение, а това води до отлив на клиенти, финансови загуби и напускане на пазара. Освен до отстраняване на конкуренцията, такова поведение същевременно води до намаляване на стимулите за навлизане и разрастване на потенциални нови търговци и инвеститори на пазарите на горива, в резултат на което в крайна сметка ще бъдат увредени крайните потребители. Предвид свързаността на пазарите на търговия на едро и на дребно с автомобилни горива, повишаването на цените на горивата на едро, поради отслабен конкурентен натиск, вследствие от поведението на „Лукойл-България“ ЕООД, ще има непосредствен ефект върху цените на предлаганите автомобилни горива от бензиностанциите, което, както е известно има огромна социално – икономическа значимост.

В резултат на активните действия на КЗК, в хода на проучването по производството, „Лукойл-България“ ЕООД промени и коригира поведението си, което е най-важната цел на антимонополния орган, а именно да осигури защита и условия за разширяване на конкуренцията.

Решението на Комисията може да бъде обжалвано пред Административния съд - София област от страните и от всяко трето лице, което има правен интерес, в 14-дневен срок.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
11g 23

11g 23

17.02.2023 | 15:22

sfqt more 2

Отговори
1 0
Интересно,

Интересно,

17.02.2023 | 13:55

ако решат, че спират заводът, к'во става с бюджета на Губернията? ФАЩ ще внасят и плащат, акциз, ДДС и открият работ и места! Като в американските Марици. Ще цъфнем и вържем! А за дизелът за транспорта: превиз на всичко, земеделието,....., ще ползваме на Ибан Костов, заслугите.

Отговори
4 1
Кой продаде Нефтохим на Лукойл, помните ли?

Кой продаде Нефтохим на Лукойл, помните ли?

17.02.2023 | 13:31

Евроатлантикът Костов. Че закри и Плама Плевен, да не прави конкуренция.

Отговори
5 1
Е и

Е и

17.02.2023 | 12:33

Нас потребителите какво ни грее? Лукойл пак ще си избият глобата от нас.

Отговори
6 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?