Следвайте ни

Започна се! Спряха тока на ВиК заради неплатени сметки на свободния пазар

viber icon

Започна се! Заради неплатени сметки към търговец на енергия от свободния пазар, Електроразпределение Юг ще спре тока в обекти на ВиК Сливен. Според закона за енергетика това е редът при неплатени задължения за предходен период. Търговецът от свободния пазар уведомява мрежовия оператор и той е длъжен да реагира. Още в четвъртък ще се преустанови  доставката на електроенергия към  ВиК Сливен  за периода от 13:00 до 15:00 ч. 

Електроразпределение Юг няма отношение към  търговските взаимоотношения между ВиК Сливен и избрания от водното дружество доставчик на електроенергия, уточняват оттам. Нито относно размера на дълга за консумирана електроенергия, нито за сроковете и начините на плащане, още по-малко за договорена цена на енергията.

В конкретния случай доставчикът „ЧЕЗ Трейд България“ е подал заявка към мрежовия оператор за преустановяване на доставката на електроенергия към ВиК Сливен. Независимо, че водното дружество е на свободния пазар на енергия, електроразпределителната мрежа е собственост на мрежовия оператор. За района на Югоизточна България това е Електроразпределение Юг. 

Случаят е много показателен, защото това чака всички малки фирми, които от 1 октомври са извън регулирания пазар на енергия и не спазват договорите си с избраните доставчици. По данни на ЕВН само 28 000 обекта от общо 184 000 в Югоизточна България са успели да излязат на свободен пазар.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Alex

Alex

13.10.2020 | 16:26

Сега Google плаща 11570 до 12500 долара на месец за онлайн работа от вкъщи. Присъединих се към тази работа преди 2 месеца и спечелих $ 10588 през първия месец от тази работа. Мога да кажа, че животът ми се промени - напълно към по-добро! Вижте какво правя ===>>> Jobnews3.com/

Отговори
3 6

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?