Следвайте ни

Заплатите в София гонят два бона, в Пловдив - 1208 лева

viber icon

Средната заплата в Пловдивска област е със 165 лева по-ниска отколкото средната за страната. Данните са на НСИ и се отнасят за третото тримесечие на кризисната 2020 г. По размер на трудовите възнаграждения отново сме на седмо място в България със средно ниво от 1208 лева. Пред нас са София град /1855 лв/, София област /1297 лв/, Враца /1262 лв/ , Варна /1259 лв/, Стара Загора /1226 лв./ и Разград /1218 лв/. Най-ниски доходи от труд вадят в област Благоевград, където масово се разписват срещу 922 лева. 

Колкото и да е чудно в условия на забавена икономика, средната брутна работна заплата в Пловдивско през третото тримесечие расте. Разликата с периода април-юни е 5.1%, казва статистиката. Това обаче е лесно обяснимо. Част от парите на служителите в ресторанти и хотели през лятото излязоха на светло заради договорката на бранша с премиера - по-ниско ДДС срещу по-високи осигуровки. Въпреки това, те остават едни от най-нископлатените служители със средни официални възнаграждения от порядъка на 811 лева.  Покачване на доходите има и при заетите в обществения сектор. То обаче също не е следствие от по-висока „производителност“, а е заради допълнителните пари на лекари, учители и други администрации, които се класираха в списъка на Министерски съвет за 30% увеличение на заплатите заради това, че работят на първа линия в условия на пандемия. Средната заплата за държавните служби в областта е 1352 лева, докато за частния сектор е 1162 лева. Разликата е цели 190 лева. 

Лоша тенденция анализаторите са отчели в трудовите възнаграждения на едни от скъпоплатените професии – създаване и разпространение на информация, където влизат и IT и аутсорсинг сектора. Засега спадът е едва с 3 на сто. Същото явление се наблюдава и в транспорта. Там вероятно търсенето на шофьори на ТИР-ове е намаляло заради свития стокообмен, което е бутнало и цената на труда. 

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?