49

Заплатите идват за 10 секунди! Но не на всички

До април догодина всички банкови парични преводи в лева трябва да пристигат за 10 секунди. Тогава е крайният срок за включване на всички банки в платформата за незабавни плащания в лева Blink. В момента там са ОББ, ПИБ, Пощенска банка, TBI Bank, Банка ДСК и Транскарт файненшъл Сървисис . Заради това някои служители получават заплатите си наистина мигновено след превода от работодателя, а други чакат по няколко часа. По старата система плащанията минават едва три пъти на ден и ако преводът е направен в късния следобед, парите могат да пристигнат при получателя чак на следващия. 

На парични преводи за 10 секунди вече разчитат по-голямата част от българите. Близо 2/3 от банковите сметки у нас вече са достъпни за тези незабавни плащания, става ясно от бюлетина на Асоциацията на търговските банки в България. Трансакциите се извършват в рамките на 10 секунди, 24 часа в денонощието, 365 дни в годината. "Това е важен проект, който стартира миналата година и вече е в реална фаза", се казва в изказването на Нина Стоянова, подуправител на БНБ, ръководещ управление “Банково”.

Крайният срок за миграция към новата платформа за незабавни плащания в левове е април 2023 г. Програмата Blink е на Националната картова и платежна схема, част от БОРИКА АД. Важно е да се каже, че незабавните плащания Blink не са приложими за периодични и масови преводи , директни дебити, както и преводи към бюджета.

"Успешната реализация на проекта и широкото участие на банковата общност са предпоставка за безпроблемна бъдеща миграция на клиентските сметки и към плащания в евро", когато влезем в еврозоната, коментира Нина Стоянова.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
The World Bank

The World Bank

27.10.2022 | 05:30

Предоставяме заеми с лихвен процент от 2%. Моля, свържете се с нас директно по пощата за повече информация. Поща: [email protected]

Отговори
1 1
Няма що

Няма що

26.10.2022 | 16:40

да имат основание да вдигнат таксите още.

Отговори
5 0
От Пловдив

От Пловдив

26.10.2022 | 16:09

Важна е цифрата,а не колко бързо става превода!

Отговори
6 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?