Следвайте ни

Заплатите и в частния сектор тръгват нагоре

viber icon

До 10% ръст на заплатите ще има и в частния сектор, не само в бюджетната сфера, през 2020 година. Това твърди Лъчезар Богданов, анализатор от Институт за пазарна икономика.

Оптимистичната прогноза за ръст на заплатите в частния сектор е базирана на икономическите показатели в България през изминалата година, съобщава Инвестор.бг. „Вероятно и през следващата година ще продължи ръстът на възнагражденията с относително бързи темпове. Вероятно над 8, може би 10%. Това не е изолиран процес в България. В голяма част от страните от Централна и Източна Европа се случва. Работодателите ще трябва да свикват с това и основният начин да се справят е увеличение на производителността на труда, т. е. със същите хора, плащайки им повече, но те трябва и да произвеждат повече, за да може българският бизнес да остане конкурентоспособен“, казва Богданов.

В същото време от Министерството на финансите отчитат забавяне на растежа на БВП през трето тримесечие до 3,1% на годишна база. Според краткосрочната бизнес статистика в края на предходната година строителната продукция и търговията на дребно са забавили своя темп, на фона на ръст в производството и оборота в промишлеността. Инфлацията е била 2,2%, или с процент повече спрямо края на 2018 година, заради поскъпването с около половин процент на промишлените стоки и на преработените храни.

Въпреки това статистиката на БНБ показва, че през 2019 г. българинът е теглил повече кредити - ръстът е около 7% спрямо 2018 г.  Само в края на 2019 г. жилищните банкови заеми са нараснали с 14 на сто, потребителските - с малко над 10%, а фирмените - с над 7%.

Държавната хазна също се е радвала на добро финансово здраве с ръст от над 11 на сто бюджетни постъпления. Според анализа на Богданов те се дължат на увеличените в края на годината с 8,7% данъчни приходи, 11 на сто здравноосигурителни вноски и на 25% неданъчни приходи.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Гост

Гост

08.01.2020 | 12:59

Бизнеса е зле ,държавата будна кома

Отговори
0 0
Да бе да

Да бе да

06.01.2020 | 19:01

Нищо няма да увеличат!

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?