71

Замесиха ли трик с хляба: ДДС-то падна, а цените - не

Купувачите недоволни, че поевтиняването все още е пренебрежително ниско

 

Цената на хляба е спаднала с между 1% и 11%, а тази на брашното - с между 8% и 11% спрямо края на юни. Това показват резултатите от второто експресно проучване на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ, направено в периода 29 и 31 август.

Проучването е направено в 22 области града, за да отчете ефекта от въвеждането на нулев ДДС за брашното и хляба в актуализацията на бюджета от 1 юли.

Данните сочат, че по-силно изразено намаление има при масово потребяваните разновидности на хляб тип "Бял" и "Добруджа" с около 10,6 -10,9%. При останалите разновидности на хляб намалението все още е пренебрежително ниско. Запазва се тенденцията в големите търговски вериги да се отчита по-силно намаление в цените на различните видове хляб. В малките търговски обекти потребителското търсене, договореностите с пекарните и по-слабия марж на печалба предопределят по-слабия спад и то конкретно при най-консумираните видове хляб.

Според синдиката с въвеждането на нулевата ставка се е очаквало по-значимо намаление при цената на хляба или поне такива са били политическите обещания, експертните прогнози на бизнеса и очакванията на потребителите. Според разчетите на КНСБ, намалението на цените спрямо юни следва да бъде около 83-87 ст. при най-масово потребяваните разновидности на хляба. На този етап изследването показва, че намалението е едва 30 ст.

Освен това, делът на брашното в крайната себестойност на хляба обикновено е около 50%. Следователно, общото намаление на цената на хляба, отчитайки и двете нулеви ставки, би следвало да бъде вече около 30%, от което следва, че към август цената за хляб "Бял" би трябвало да е по 2,05 лв. за 1 кг, а на "Добруджа" - 1.95 лв. за 1 кг., посочват от синдиката.

 
Според КНСБ тази антикризисна мярка струва на бюджета около 100 млн. лв., а се оказа не достатъчно ефективна. От синдиката призовават за едновременно намаление на целия размер на ДДС (например, намаление на общата ставка от 20% на 15%), което, според тях, ще повлияе на -цените на крайните продукти.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
9 коментара
но компренде

но компренде

13.09.2022 | 19:40

Какъв капитализъм бе? Това именно е комунизъм помощи,социални облаги и отпускане от бюджета на всеки и за всичко стига да ревнеш! А този бюджет той какъв е откъде идва от Путин ли? Това нещо инфлацията в България е измислено! Точно това прави инфлацията печатане на пари раздаване на пари за щяло и нещяло. Къде я видяхте тая пазарна икономика? Ако имаше пазарна икономика на хлебарите нямаше да се отпуснат пари и те уверявам ви нямаше да фалират! На учителите им удвоиха заплатите,но те не станаха даскали,като Райно Попович,щото тука първо даваме а после резултатите а то йок! Пак продължават да произвеждат дебили от хилядите вузове!Купете си хлебопекарни и си месете хляб в къщи понеже е 30% по евтин и 100% по вкусен!

Отговори
3 0
комунист

комунист

13.09.2022 | 18:24

Защо се жалите капитализъм?Експлоатация, кражби, глад, лъжедемокрация, пазарна икономика.До като не Ви ограбят до край няма да се спрат.За всичко това Ви предупредихме още в 1989 г.а Вие ни наричахте червени боклуци.Хак ви е!

Отговори
2 1
но компренде

но компренде

13.09.2022 | 19:32

Зящо казваш наричахте? Ние така си ви наричаме и тогава и днес и вовеки. Истината трябва да се казва бе червен бомбоклук.

Отговори
0 1
комунист до но компренде

комунист до но компренде

13.09.2022 | 19:50

Заради заблудени като теб българите са на това дередже.Ако продължаваш да ни наричаш червени боклуци рано или късно ти или твоите деца ще ходят гладни и ще ровят кофите за боклук.Неизбежно е при капитализма който ти бъркаш със социализъм.

Отговори
1 0
Западняк

Западняк

13.09.2022 | 16:03

Като няма 'ляб - Ежти пасти!

Отговори
3 7
Пловдив

Пловдив

13.09.2022 | 16:12

Жабите закрякаха блатото пресъхна ли.

Отговори
5 1
Мишо

Мишо

13.09.2022 | 15:48

Да го д.хат бедните,казват богатите

Отговори
7 4
Пенсионер

Пенсионер

13.09.2022 | 15:43

Tука няма пазарна икономика и демокрацията е фасадна. За 30 години не видяхме нещо да поевтинее, цените хвърчат винаги нагоре. От сушата от кишата от международното положение от горивата от газа от глобалното затопляне и скакалците в Мароко. Конската опашка плашеше с бунтове искаше ддс на ресторантите да бъде намамален държавата го направи и цените удариха тавана. Къде са регулаторите и комисията за защита на потребителите. Къде са синдикатите? На софра с властимащите и никога на страната на трудещите се и пенсионерите. Само констатации и никакви мерки. Апостола казал:Народе Народе Народе

Отговори
11 1
Батко

Батко

13.09.2022 | 15:19

Ще има за нови джипове за собствениците, ко се палите :)

Отговори
13 2

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?