Следвайте ни

Заменят ни двулевките и в Пловдив! Вижте къде

viber icon

Пловдивчани ще трябва да бият много път, за да обменят хартиените си 2 лева в монети. От 1 януари догодина банкнотите с този номинал излизат от обращение и остава само монетата. От 2021 година парите с лика на Паисий Хилендарски престават да бъдат законно платежно средство и могат да бъдат обменяни на касите на БНБ по номинална стойност без ограничение на количеството и без такса, съобщиха от Централната банка.

Пловдивчани ще могат да направят замяната в новия Касов център на БНБ, който в момента се строи на Скобелева майка. Според предварителните данни строителството трябва да приключи до края на тази година. След това всички дейности от териториалното поделение на „Дружеството за касови услуги” на ул. "Райчо Даскалов" ще бъдат изместени на Скобелева майка. Имотът на Малката Главна е собственост на община Пловдив и години наред БНБ плащаше наем за ползване на достолепната сграда.

Търговците на дребно обаче отсега се опасяват, че клиентите ще се опитват да им пробутат на тях банкнотите от 2 лева, за да си спестят пътуването до края на града. До нова година няма как да не ги приемаме, а ако ги върнем като ресто, клиентът може да пожелае веднага да си купи нещо с тях и топката пак остава у нас, коментират от кварталните хранителни магазини. Много е вероятно да им се мръщят и кондукторите в автобусите.

Опитът обаче показва, че когато през 2015 година монета смени книжния един лев, процесът мина безпроблемно, въпреки че циркулираха около 4 милиона бройки. Тогава БНБ съобщи за промяната 15 дни преди банкнотата с номинал 1 лев да излезе от обращение.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Стар сараф

Стар сараф

30.09.2020 | 20:03

Е, в природата празно няма. Ще се намерят инициативни хора, които да сменят два хартиени за едно метално левче. Да не стават зян и да не се харчите за транспорт...

Отговори
1 2
2 x 1

2 x 1

30.09.2020 | 17:18

Значи, за да смените една двулевка, пригответе още една за транспорт. Какво пречеше да се обменят на каса в банковите салони, поне година след изтегляне от обръщение?

Отговори
13 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?