49
Следвайте ни

Закопаха бизнеса – помощта за скъпия ток идва през февруари

viber icon

Компенсациите за скъпия ток на бизнеса ще дойдат чак през февруари. Така предприемачите ще трябва да покрият чудовищни сметки за декември и януари, а с фактурата за февруари да получат подпомагането за двата месеца накуп. Това отговориха на запитване на „Марица” от пресцентъра на Министерство на енергетиката. „В момента се работи по програмата за подпомагане, която е в продължение на първата, но с променен вид”, уточниха оттам. Според ведомството парите за бизнеса ще са повече. 

Същевременно обаче всяка компания ще трябва да покрие сметките си ток много бързо, тъй като сроковете за плащане остават непроменени. В условия на голяма консумация през зимата и растящи цени на борсовия ток това буквално ще закопае малкия и средния бизнес. „Марица” разполага с фактури за ток, които са два, три, та дори и четири пъти по-високи в сравнение със субсидирания ноември. 

Припомняме, че новата власт обяви, че небитовите клиенти на свободния пазар на енергия ще се подпомагат по нов начин. Вместо досегашните 110 лева за мегаватчас /за октомври и ноември/, за декември, януари, февруари и март помощта ще се изчислява като 75% от разликата между базовата цена 185,59 лева за мегаватчас и реалната средномесечна борсова цена на сегмента "ден напред" на БНЕБ  за съответния месец, но не повече от 30% от реалната борсова цена за месец юли 2021 година.

Данните на БНЕБ за момента са далеч от пиковите нива, видяни в края на миналата година. Новата седмица стартира с 365 лева за мегаватчас, а за утре базовият борсов ток ще се търгува за 337 лева. 

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (27)

Бай Ганевци

Бай Ганевци

11.01.2022 | 11:14

Каква ти енергийнаа бедност какви 5 лв. До кога държавните служители, ще имат частен бизнес и няма да си мръднат пръста за държавните си ангажименти. Кога, ще се пенсионират хората за пенсиониране, кога вече ще има назначени хора по заслуга, а не по шуробаджанащина линия. Стига вече, все още не виждам промяната, такава каквато в очаквахме!

Отговори
11 0
Ъттт

Ъттт

11.01.2022 | 10:06

Ей поганци стига сте ревали налискачахте с двата пръста

Отговори
8 0
Продължава да се закопава българския стандарт на живот

Продължава да се закопава българския стандарт на живот

10.01.2022 | 23:37

Първо кога ще получаваме заслужените европейски заплати и европейски пенсии. Бизнеса си има достатъчно висок процент печалба. Продават само една от колите си и са готови. А работещите и пенсионерите И гащите си да продадат не става господа управляващи.

Отговори
10 2
МАЛКО ИНФО ЗА ВЛАСТТА

МАЛКО ИНФО ЗА ВЛАСТТА

10.01.2022 | 23:19

"В първите си 9 дни на власт правителството е похарчило 9 млрд. лв. Скоростта на промяната е над 1 млрд. лв. на ден", коментира Василев. И призова властимащите да дадат отчет за тези средства. "Това е голяма демагогия. Тези пари не са нито за пенсии, нито за лекари на първа линия, нито за борба с пандемията. Само можем да гадаем за какво са похарчени. Защо не се дадоха пари за детски градини, за таблети и лаптопи за учениците, които нямат такива, за построяването на детска болница? Защо трябва едно правителство, веднага след като дойде на власт, да опука всички налични средства", запита Василев. Той определи мораториума върху цената на парното, тока и водата като "най-антисоциалната мярка", която е виждал. "За да може най-бедните да получат 10-20 лв. намаление на сметките за ток, най-богатите са получили стотици левове отстъпка", коментира финансовият експерт.

Отговори
8 1
Грешиш

Грешиш

10.01.2022 | 20:34

Мъ КАКАТА На моя бизнес никой ни ще да посегне Що лъжеш Даже след 04 04 21 година бизнеса ми се разрасна и процъфтява Преди чистех гувната от зайчарника в Банкя сега със обществена поръчка чистя Хавърдски гувна А до гувна никой не иска да се докосне па камо ли до гувнян бизнес

Отговори
9 3
Услужливи медии

Услужливи медии

10.01.2022 | 20:23

Заглавие в стил гербаджанашки дебелак.

Отговори
3 9
Сик

Сик

10.01.2022 | 19:58

Ако беше Тиквата на власт никакви компенсации нямаше да видите. Човека си има магистрала и си я строи. Вас кучетата са ви яли. Така че се радвайте, че миналата година пенсионерите взеха 2 млрд. повече от преди.

Отговори
7 16
Иво

Иво

10.01.2022 | 19:18

Някой гербав пенсионер как се вживял. Днеска платих тока на цеха няма кой знае каква разлика. Тази работа е в тиквите на тиквениците на Боко само.

Отговори
11 18
ха така

ха така

10.01.2022 | 19:04

Продължаваме промяната с Курни Нинова мадамата. Тука са и демократите и на слави депутатите. А за пълен маитап води ги зелен чолап! С тази цветна бодра смяна заслужаваме промяна. С кокорчо,кирчо и хазарта краят идва с баба Марта! Продължаваме промяната а за други бий камбаната.

Отговори
23 4
Абе Вий

Абе Вий

10.01.2022 | 18:35

Абе вий пенсийте да не вампирясахте бе Нали Ваньо Костов въ закопа И вие още одите и съ шматкате из пространството цели три деситилетия Ковид не въ ли мори Бустер не въ ли фашта Ясно Вампирясъли сте веке и въ броят на преброяването и във избирателните списъци кът реалност Вампири и караконджоли

Отговори
7 16
Пенсионер

Пенсионер

16.01.2022 | 22:49

Дано не стигнеш до пенсия защото ще съжаляваш .

Отговори
1 0
Пенсионер

Пенсионер

16.01.2022 | 22:57

Научи се да пишеш грамотно поне като първокласник .

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?