3906

Законът за еврото е готов: Вижте какво трябва да знаем за парите си

Законът за еврото, който подготвят нашите институции, е почти готов и вероятно скоро ще бъде пратен в ЕК. Какво обаче съдържа той? Освен общи разпоредби, документът съдържа и доста конкретни неща, които касаят всеки българин. Едно от нещата, които се регламентират е принципът за превалутиране от лева в евро. Превалутирането ще се извършва чрез прилагането на неотменимо фиксирания валутен курс от 1.95583 лева за 1 евро.

Не се допуска преизчисляване на суми, използвайки съкратената форма на фиксирания валутен курс, а трябва да се използва изцяло фиксираният курс за обмен, т.е. с всичките пет знака след десетичната точка, пише bTV.

Преобразуването на цените и другите стойности от лева в евро се извършва чрез прилагане на пълната числова стойност на фиксирания валутен курс и закръгляване на получената сума до два знака след десетичната запетая на базата на третия знак след десетичната запетая в съответствие с математическите правила за закръгляване.

В закона се пояснява, че превалутирането на цените от лева в евро се извършва безплатно, че поради преизчисляването потребителят не следва да бъде поставен във финансово по - неблагоприятно положение, отколкото би бил, ако еврото не беше въведено, както и че на потребителя следва да се предостави навременна, ясна и точна информация за реда и правилата за обмен на лева в брой.

Записано е така: "Интересите на българските граждани трябва да бъдат максимално защитени. Следва да се гарантира, че потребителят няма да е в по-неблагоприятно положение след въвеждане на еврото, отколкото би бил, ако еврото не е въведено. За целта ще бъдат предприети всички възможни мерки за предотвратяване на злоупотреби при превалутирането на лева в евро. Ефективните инструменти за наблюдение и контрол ще понижат риска от повишаване на цените в резултат от въвеждането на еврото.“

Законът задължава "потребителите да бъдат защитени в максимална степен от възможни злоупотреби и фалшификации, свързани с въвеждането в обращение на евробанкнотите и монетите. “След въвеждането на еврото търговците са задължени да връщат рестото на клиентите единствено в евро. Период на двойно обозначаване на цените на стоките и услугите. Продължителността на периода (1 месец след датата на вземане на решение от Съвета на ЕС за въвеждане на еврото в България – 12 месеца от датата на въвеждане на еврото в България).

Търговците, които умишлено нарушават правилата за преобразуване или закръгляване, ще бъдат санкционирани съгласно действащото законодателство, като техните имена ще бъдат посочени в "черен списък“, който ще бъде публикуван на интернет страницата на Комисията за защита на потребителите, на страницата за еврото, както и чрез други информационни канали.

За следенето на добрите практики на търговците следва да бъдат отговорни институциите – организатори на кампанията, а гражданите ще бъдат поканени да се включат в процеса на събиране и предаване на информация .Заплатите ще се изплащат в евро след датата на въвеждане на еврото. Сумите в трудовите договори следва да бъдат превалутирани в полза на служителя, като се закръгли до най-близкия евроцент. Същото важи и за пенсиите и всички помощи.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
10 коментара
Криптоманиак

Криптоманиак

27.05.2023 | 22:12

Стига вече с това евро, запасете се с криптовалута биткойн - bitcoinzavseki.blogspot.com

Отговори
2 8
ПРЪЦ!

ПРЪЦ!

28.05.2023 | 14:45

Ей сега, веднага! Запасих се с кисело зеле!

Отговори
2 0
Aneta

Aneta

27.05.2023 | 21:43

Защо не решат да обменят на курса евро лев, тогава поне ще се запазят пенсии и заплати поне на това положение..И не че сега са много парите които се плащат,но е някак приемливо,те ѝ сега не стигат за нищо но пък с пари на половина когато въведете еврото???

Отговори
3 3
Калинка

Калинка

27.05.2023 | 21:31

...здравейте , вие, ние...Аз какво трябва да зная за това евро...пенсията ни е 397,00 лв. може ли някой да ми обясни при трансфера, 145,00 евро , какво да си купя.... ИМА ЛИ ПЕНСИОНЕР В ЕВРОПА С ТАКАВА ПЕНСИЯ.... ..има една БЪЛГАРСКА МИСЪЛ ..БЪРЗАТА .... ,СЛЕПИ ГИ РАЖДА...БОЖЕ ОПАЗИ ...10 - 17 ;1729

Отговори
12 5
А гръцките заплати в евро не са ли двойни?

А гръцките заплати в евро не са ли двойни?

27.05.2023 | 21:38

Би трябвало да си купиш същото, което и със сегашната си пенсия. Освен ако някой от нашенските червени барони "капиталисти" не реши да излови рибата в мътна евроводица и да надуе цените... Капиш?

Отговори
11 0
аноним

аноним

27.05.2023 | 21:15

Тия безкрайни точки и запетаи след основната сума,нашите търгаши така ще ги превалутират,че съвсем ще ни се стъжни живота!Онзи ден си купих нес кафе-100гр,от гръцки магазин-струваше 4 евро и нещо,а тук е 4лв,и стотинки!Това ли искаме-всичко двойно да се увеличи????

Отговори
7 6
А гръцките заплати в евро не са ли двойни?

А гръцките заплати в евро не са ли двойни?

27.05.2023 | 21:36

Един приятел пита...

Отговори
3 0
Aneta

Aneta

27.05.2023 | 21:38

Някой пита ли народа, относно това решение? Или народното мнение както винаги е без никакво значение, не се наядохте.. Държава нямаме вече!

Отговори
13 2
Чудесно!

Чудесно!

27.05.2023 | 21:09

А с копейките какво ще правим?

Отговори
8 3
Уфолог

Уфолог

27.05.2023 | 22:05

Чудесно,мамка ти,сигурно имаш крадените евроцентове!?

Отговори
1 2

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?