Следвайте ни

Финансист: Заемът от държавата не е подарък, трябва да се връща

viber icon

Миналата седмица финансовият министър Владислав Горанов обяви, че държавата е готова да финансира с 1500 лева безлихвен заем хора, останали без доходи заради пандемията COVID-19 и затварянето на куп фирми. Схемата е следната: държавата увеличава акционерното си участие в капитала на Българска банка за развитие (ББР) със 700 милиона лева, а ресурсът се насочва към търговските банки, които ще предоставят заемите към гражданите. Обещанието все още не се е реализирало. По информация на „Марица” ББР е спуснала указания към банките още в петък миналата седмица, но оттам имат редица забележки и неясноти, които оформят и ще върнат към държавната банка. И едва тогава процесът може да стартира.

Кой може да получи помощ от 1500 лева

Основните изисквания към кандидатите за получаване на безлихвен кредит са най-общо три, обобщава Десислава Николова от финансовия пътеводител „Моите пари”. Физическото лице да е имало трудово правоотношение най-малко 6 месеца назад от момента на кандидатстване, да е в неплатен отпуск и най-важното - да няма предходни просрочия по заеми над 90 дни. Проверката за това става чрез Централния кредитен регистър.

Целта на тази мярка е предоставяне на временна ликвидна подкрепа на засегнатите от коронавируса заети лица, докато работодателят им изпитва затруднения, в резултат на  което те не могат да получават регулярни доходи. Мярката би могла да бъде ефективна само и единствено, ако лицето изпитва временни ликвидни проблеми, които да реши в рамките на няколко месеца. Огромна заблуда е, че безлихвените кредити от 1500 са подарък, коментира анализаторът. Парите трябва да се върнат в срок, описан в конкретния договор с банката.  

Колко е евтин заемът 

Според думите на Владислав Горанов тези кредити нямат лихви и никакви такси. Гратисният период е от 6 до 12 месеца, а максималният срок на изплащане - 24 месеца.

Едно лице ще може да кандидатства и да получи само един такъв кредит, дебело подчертава Десислава Николова. Тук е момент​ът да бъде уточнено, че търговските банки не са задължени по никакъв начин да участват в програмата на ББР. Желанието им да вземат участие е напълно доброволно и признак на социална отговорност в трудната ситуация. Тъй като те няма как да начисляват никакви такси, нито лихви, банките няма да спечелят нищо от това, че посредничат на държавата в подпомагане на гражданите ѝ. С оглед на това, че кредитополучателите ще бъдат „рискови” поради това, че в момента са без доходи, банкерите ще трябва да управляват много умело разсрочването на вноските, за да не влязат хората в кредитния регистър като лоши платци.   Крайният срок за кандидатстване по тази програма е 31.12.2020 г.

Още един регистър 

Отпуснатите безлихвени заеми ще бъдат вписвани в специално създаден за целта регистър, в който банките ще могат да правят бърза справка дали кандидатът вече не се е възползвал вече от финансиране. 

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Лора

03.04.2020 | 08:59

Разбира се, че е така, само някои несъвестни, мислят другото...!

Отговори
2 5

Иво Прокопиев

03.04.2020 | 08:43

Това е най корумпираното правителство,начело с МЕНДА СТОЯНОВА. Тази съскаща змия е милиардерка !!!

Отговори
11 1

срам и резил

03.04.2020 | 08:31

Навсякъде правителствата дават безвъзмездно помощ на всеки гражданин а вие тука се чудите как да ограбите хората

Отговори
14 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?