Следвайте ни

Задлъжняхме на градската хазна с несъбрани 23 млн. лв.

viber icon

Да се критикува местната власт, е национален спорт в България. Искаме всичко от кмета и екипа му, и то веднага. Но невинаги сме изрядни, когато трябва да се разплащаме с Общината  

За бюджета на Общината предстоят тежки времена. Около кризата с коронавируса приходите намаляват, а местната власт няма големи резерви, за да намали разходите си. От години в Пловдив те са основно за заплати и издръжка на администрацията, която, заедно с учителите, днес надхвърля 10 300 души. Всъщност заплатите и издръжката са единствените пера, в които може да се направи някаква оптимизация, за да се върже общинският бюджет при липса на достатъчно приходи. Защото администрацията няма как да се откаже от другите си разходи - разплащане на комуналните услуги, задълженията по кредити и към доставчици. Другото, от което кметът и екипът му могат да режат, са инвестициите. В същото време обаче хората искат в града да има хубави улици и булеварди, просторни и чисти училища и детски градини, паркове, места за спорт и култура. Ако собствените приходи не достигат, инвестициите могат да се реализират само с кредити. Тогава обаче опонентите на кмета обикновено му напомнят, че харчи пари назаем от бъдещите поколения, без да ги е питал. У нас упражнението да се критикува Общината отдавна се е превърнало в национален спорт. Искаме всичко от кмета, и то веднага, но се оказва, че невинаги сме изрядни, когато трябва да се разплащаме с хазната. Справките от дирекция "Местни данъци и такси" показват, че към края на 2019 г. несъбраните задължения са за над 23 млн. лева, което при собствени приходи от около 135 млн. лева прави над 17%. Друг е въпросът, че една част от тези пари общината дължи сама на себе си, а за събирането на другата служителите от Данъчното явно не са се постарали достатъчно. Като цяло гражданите са далеч по-изрядни, а борчовете са натрупани основно от общински и държавни институции и бизнесът. 

Почти всички преписки по задълженията са обработени и са предприети предвидените от закона действия срещу длъжниците, уверяват от "Местни данъци и такси". Според справката, предоставена на "Марица", от дирекцията са  издадени 12 320 акта за установяване на задължения. Те са на обща стойност 2 678 857 лева. Задвижени са и близо 8000 преписки за принудително събиране. От тях 1396 са предадени на НАП  /с обща стойност на задълженията 4 437 601 лв./, 3734 - на Държавен съдебен изпълнител /за  5 018 724 лв./.

На частни съдия изпълнители са предадени 1941 борчлии, задлъжнели общо с 11 319 164 лв. Информацията за длъжниците се актуализира на всяко тримесечие, а на служителите от отдел „Събиране и контрол” се възлага издаването на Актове за установяване на задължения по декларация.

На пръв поглед всичко в работата на службата изглежда отлично организирано. От края на миналата година до април 2020 г. обаче общата сума на задълженията към градската хазна вместо да намалява, се е увеличила. И това е причината за вчерашната рокада в "Местни данъци и такси", довела до отстраняването на бившата вече директорка Цвета Попова и очакваното назначаване на Рашко Стоянов. Защото и в администрацията е като във футбола - когато отборът не върви, първо се сменя треньорът. 
 
Как действа дирекцията срещу борчлиите
 
1. Изпраща уведомителни писма до физически и юридически лица с непогасени задължения за патентен данък, ДНИ, ТБО, ДПС, глоби и имуществени санкции по Закона за местни данъци и такси /ЗМДТ/. При явяване на задължените лица се уточнява размерът на задължението, както и начинът на погасяването им.
 
2. В случай, когато задълженото лице откаже да плати задължението си, от служител на отдел “Събиране и контрол” се издава Акт за установяване на задължения по декларация и се предприемат бъде всички последващи действия по реда на Закона за местни данъци и такси и ДОПК, включително и чрез образуване на изпълнително дело в ТД на НАП - Пловдив, или предаване на съдебни изпълнители.
 
3. Чрез фирма “Аврора БГ” ООД и инспектори от отдел “Събиране и контрол” при Дирекция МДТ на Община Пловдив връчва съобщения за просрочени задължения, актове за установяване на същите, покани за доброволно плащане и последващи документи до изпращане на просрочените задължения за събиране от ТД на НАП - Пловдив и съдебни изпълнители. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

Дедо Йоцо

09.05.2020 | 12:29

Реципрочност да има и симетрия.

Отговори
0 0

Дедо Йоцо

09.05.2020 | 12:19

Баааа... , строежите на Тотето не спират и Св. Петка не го смирява. Обикновените хора чакат десетилетия и не им идва реда за нищо ,освен царството небесно.

Отговори
0 0

Митко павлов

09.05.2020 | 06:36

Започнете първо с най-логичната и смислена стъпка - намалянето на прекомерно раздутата администрация .

Отговори
2 0

Б А сараите

08.05.2020 | 18:56

Да ви подскажа и друго......Няма гарация че няма да ви заболи някоя част от тялото ви ако ви помогне (става въпрос за Д ХАЙДУТИНА)

Отговори
1 0

Б А сараите

08.05.2020 | 18:47

И за товали трябва да поскажа,ОБАДЕТЕ СЕ НА ДЕЛЬО ХАЙДУТИНА!!!!!!! Той тия дни е много щедър,ама .

Отговори
1 0

3въпроса към зико и марица

08.05.2020 | 15:10

Марица,стига хленчете за зико и го правете на ангел.Първо-колко калинки съкрати от безумно раздутата администрация.Тотев я разду с над1000калинки.Второ-защо не направи ревизия на тотев,както обеща,за да знае какво наследява.Трето-защо три дни след изборите назначи каназирката за областен.Може би от благодарност, че му фалшифицира изборите.Затова марица смешни сте ,като правите зико мъченик и многострадалната Геновева.Няма да ви се получи трагедията на Шекспир.

Отговори
4 0

Съчувствам ви

08.05.2020 | 09:50

Съчувствам ви, скъпи общинари, но проблема го заформяте вие! При деветима зам.-кмета, четири кметски пиарки, сума ти началник-отдели, заети единствено с мисията "ден да мине-самун да загине", секретарки, пазещи като цербери шефовете си, уплътняване на работното време със сладки раздумки, некомпетентни и прибрани по шуробаджанашка линия търтеи - спасявайте се сами. Никой не ви е длъжен!

Отговори
10 0

543

08.05.2020 | 12:57

Не само това ами е пълно с работещи пенсионери в общината получаващи заплата и пенсия, кога ще ги махнат в София и Варна няма такова нещо

Отговори
5 0

Мангау

08.05.2020 | 08:48

Не писахте ли вчера че общината имала амбиция за големи инвестиции в проекти като пробив под гарата и цялата инфраструктура наоколо ??? Също пробив на Модър -Царевец. И като е пред фалит защо точно сега в очертаващата се мега криза ще се усвояват заеми за мега проекти ???? В пъти по-евтино и бързо би било да се проектират и направят надлези не подлези на тези проекти. Но дори това трябва да се остави за по-добри времена. Тези които преядоха с в пъти надценени обществени поръчки последните Тотеви години сега малко на диета.

Отговори
6 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?