Следвайте ни

Задава се вълна от гурбетчии пред бюрата по труда

viber icon

Хилядите гурбетчии, които се прибраха в родината панически в последните дни, лягат на плещите на държавата. В бюрата по труда в цялата страна се очаква бум от такива хора.

В крайна сметка може да се окаже, че гурбетчиите са повече от безработните сервитьори, бармани и камериерки, освободени в последните дни от работа заради затварянето на хотели и ресторанти.  

Засега българите, връщащи се от чужбина и регистрирани в бюрото по труда в Пловдив, са малко. Причината е, че от 19 март насам всеки попълва декларация, че не е пребивавал извън страната през предходните 14 дни. За неверни данни ще носи наказателна отговорност. 

В момента всеки втори нов клиент е готвач, сервитьор, барман или камериер, коментират служители от бюрото. Те пресмятат, че след въвеждане на извънредното положение на 13 март в страната безработицата като цяло под тепетата е между 2 и 3 процента. Това обаче не бил висок процент, тъй като през този период почти толкова са излезли от списъка на безработните.

Пред сградата на ул. „Чернишевски“ всеки ден има дълга опашка от чакащи да се регистрират. Предвид ситуацията с коронавируса от институцията са създали строг ред за приемане на документи. Клиенти не се допускат в сградата.

Заявления се приемат единствено на гише пред входа за инвалиди. От бюрото по труда апелират тези, които имат издаден ПИК от НОИ, да се регистрират онлайн, вместо да ходят на място, в противен случай ще ги връщат. Срещите с трудов посредник също не са на живо, а само по телефон или по електронна поща. 

Агенцията по заетостта изисква от клиентите на бюрата по труда, които са се завърнали от чужбина, да спазват 14-дневния карантинен период от тяхното пристигане. Не се допускат в териториалните офиси лица, за които не е изтекъл карантинният срок, а за установените случаи на нарушение ще се уведомяват компетентните органи.

От 19 март всеки,  който посещава на място бюро по труда, първо попълва декларация, че не е пребивавал извън страната през предходните 14 дни и ще носи отговорност за декларирани неверни данни.

По последни данни на Агенцията по заетостта равнището на безработица по области показва, че в Пловдив то е 4,7% и е по-ниско от общото за страната (6.2%).  

 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?