Следвайте ни

Задава ли се повишаване на цените на храните

viber icon

Земеделското министерство готви постановление с изискването поне 50% от храните в търговските вериги да бъдат български. За целта трябва да се обособят щандове, регали, хладилни витрини и др. Храните трябва да се купуват директно от производителите в съответната област, или до 200 км. от областния център, а продукцията им не може да бъде продавана на промоционални цени, освен с изричното им писмено съгласие.

От Сдружението за модерна търговия се обявиха против, с мотив че това би довело до изключително вредни последици за всички участници на пазара на хранителни стоки – българските потребители, търговците на дребно и самите български производители. 

В резултат може да се очакват повишаване на цените, ограничаване на избора и дефицит на много стоки и достигане до пазара на храни с ниско качество. Ограничаването на промоциите директно вдига цените храните, защото около 1/3 от оборота на хранителните вериги е с промоционални стоки. Ще се вдигат и разходите на домакинствата, пише topnovini.bg.

Според сдружението най- тежко ще пострадат производителите на разстояние над 200 км. от София, където е концентрирана значителна част от потреблението на храни в България.

Веригите изтъкват, че промените противоречат на европейското законодателство и защитават основно интересите на сивия сектор в страната, който в условията на извънредно положение не успява да намери пазар за несертифицираната си продукция и се опитва да влезе в търговските вериги през „задната врата“.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?