71

За всички пенсионери: Добра новина за пенсиите, вижте откога настъпва промяната

Пенсиите се изплащат в повече от 2700 пощенски станции в цялата страна, като над 2100 от тях са в селата

 

Изплащането на пенсиите чрез пощите да се удължи с още 5 години. Това предвижда проект за промени в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, който беше одобрен в Комисията по осигурителни отношения към Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Съгласно сега действащата наредба извършването на тази услуга е възложено на "Български пощи" за срок от 10 години, считано от 1 юли 2016-а. Пенсиите се изплащат в повече от 2700 пощенски станции в цялата страна, като над 2100 от тях са в селата. 

В доклада на служебния министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков към проекта за промени се посочва, че извършването на услугата по изплащането на пенсии представлява несправедлива финансова тежест за дружеството, за което се компенсира от държавата. 

Към настоящия момент дружеството има право да получи до 15 млн. евро. 

В проекта за промени е заложено "Български пощи“ да има право да получава пълен размер на компенсацията, включително и когато размерът на разходите от предоставяне на услугата надхвърлят 15 милиона евро, при спазване на приложимите правила за държавните помощи. 

С изплащането на пенсиите са ангажирани близо 4900 служители на дружеството. Осигурена е възможност за изплащане на пенсии в дома за хора над 68 години и за тези с пенсии за трайно намалена работоспособност.

Промените в наредбата трябва да се направят с правителствено постановление.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?