Следвайте ни

За Великден и Гергьовден: Купуваме агнешко директно от фермата

Пловдив сред първите места в страната по евтино месо на едро и дребно

viber icon

Тази година агнешкото месо за Великден и Гергьовден може да ни излезе по-евтино. Очаква се преди празниците да стартира платформа за интернет търговия. Това ще даде възможност потребителите да пазаруват директно от фермите и да избегнат надценката на прекупвачите. Министерството на земеделието, горите и храните е одобрило проект на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) за създаване на интернет платформа по мярката за иновации от Програмата за развитие на селските райони. Очакванията са тя да стартира до месец.

По данни на системата за агропазарна информация (САПИ) агнешкото месо в Пловдив е едно от най-евтиното в страната както на едро и на дребно, така и на целите агнета. 14,79 лв./кг е средната цена в страната на цяло животно, докато в града под тепетата тя 13,95 лв.

При нас в търговската мрежа бут и плешка на дребно вървят по 14,50 лв./кг, а средно за страната цените са 15,76 и 15,16 лв. От САПИ отчитат, че през миналата седмица пазарът на агнешко месо в страната остава спокоен. Само при търговията на дребно с агнешки разфасовки в по-малките магазини в София се отчитат леки ценови изменения на седмична база в посока нагоре.

По области цените на едро на цяло агне продължават да варират от 13,75 лв./кг (Пазарджик) до 17,68 лв./кг (Варна, Добрич и Шумен). Търговията на едро с агнешки бут е в ценовия диапазон от 14,00 лв./кг (Пазарджик) до 18,98 лв./кг (Русе). В големите супермаркети агнешкият бут е най-евтин в Сливен - 13,95 лв./кг, а най-скъпо се предлага във Варна, Добрич, Кърджали, Стара Загора, Хасково и Шумен (16,99 лв./кг).

В големите търговски вериги агнешката плешка се продава най-евтино във Видин, Враца и Монтана (13,97 лв./кг), а най-скъпо - във Варна, Добрич и Шумен (14,99 лв./кг). Цените на дребно на агнешка плешка в по-малките магазини остават в границите от 13,85 лв./кг (Кърджали) до 17,45 лв./кг (Русе). Поскъпването на продукта с 2,9% в София и появата на предлагане на висока цена във Варна водят до повишение на средната стойност в тези търговски обекти за страната с 0,8% на седмична база, до 15,16 лв./кг.

Нерегламентирана търговия с агнешко месо и цели животни традиционно се върти и през различни сайтове. Цените са без промяна от миналата година и варират от 5,50 до 7 лв./кг живо тегло.  

За да се подпомогне браншът, от НОКА са изпратили писмо до Сдружението за модерна търговия, в което членуват всички големи чуждестранни вериги. Овцевъдите настояват преди празниците в търговската мрежа да се акцентира  на българското агнешко месо и да се ограничи предлагането на замразено агнешко от Нова Зеландия. Обикновено мнозина потребители го предпочитат заради по-ниската цена.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?