Следвайте ни

70% от производството на Европа и САЩ стана Made in China

viber icon

Статистиката за опасната зависимост на европейската и американската икономика от Китай е красноречива ​- през 1990 година близо 60% от цялото производство на компаниите от САЩ се случва на територията на Северна Америка, около 25% пък е изнесено в трети страни (предимно в Европа) и едва 15% от тези мощности са били съсредоточени в Китай.

Три десетилетия по-късно картината е коренно различна. Над 70% от производството на Америка е локализирано в Китай, близо 20% пък е делът на компаниите, изнесли мощностите си в други страни, а под 10% е местното производство на щатските компании. Подобни са числата и за стоте най-големи европейски компании. 

Именно в първите дни на пандемията формулата „70-20-10“ показа, че е нож с две остриета - в нормални обстоятелства тя позволява на компаниите да минимализират разходите и по този начин да увеличат крайната печалба от стоките и услугите, които предлагат. В условията на глобална пандемия и блокиране на редица икономически отрасли обаче Китай показа, че макар и икономически изгоден партньор, не е надежден такъв.  

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?