Хотелиерите излязоха на плюс за Пловдив 2019

Хотелиерите би трябвало да са сравнително доволни от домакинството на града ни като Европейска столица на културата през 2019 г. Резултатите от реализираните нощувки в Пловдив и областта за обследвания до момента период януари - ноември 2019 г. са добри. Това сочат данните на Териториално статистическо бюро - Юг. Предстои експертите да изчислят резултатите за последния месец на миналата година. 

Цифрите показват, че за посочения период през осем от единадесетте месеца на 2019 година в отчетите фигурират положителни резултати. Най-силен е бил месец ноември. Тогава общият брой на нощувките във всички места за настаняване е с 16.6% повече в сравнение със същия месец на предходната година. 

Съответно има ръст и на приходите от нощувки. През ноември 2019 г. постъпленията достигат общ размер 5 млн. лв., като от български граждани те са 4 млн., а от чужди - 1 млн. лева. В сравнение с ноември 2018 г. е регистрирано увеличение на приходите от нощувки като цяло с 22.1%, като ​делът на българите е 26.4%, а ​на чужденците - 7.2%.

Освен ноември другите месеци, през които хотелиерите са били на печалба през 2019 г., са януари, март, април, май, юни, август и октомври. В сравнение със същите месеци през миналата година завишеният брой на регистрираните нощувки варира от плюс 6,2% (през май) до плюс 1​2,​7% (през август). 

През отчетния период януари - ​ноември 2019 г. слаби резултати е имало през месеците февруари, юли и септември. Според статистиката най-голям е бил спадът на нощувките през септември - с 8.1% по-малко в сравнение със същия месец на предходната година. Отрицателните данни за юли са минимални - минус 0.9%.

Най-много чужденци, които са нощували в Пловдив от януари - октомври 2019 г., са съответно от Испания, Франция, Турция, Израел, Италия, Германия и Гърция.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?