3906

За първите 5 месеца на годината: Родните банки генерираха печалба от 1.5 млрд. лева

Банките в България са успели да генерират близо 1.5 млрд. лв. печалба само в рамките на първите пет месеца от годината. В сравнение със същия период на миналата година печалбата им расте със 166 млн. лв., или 12.4%, показват данните на Българска народна банка (БНБ). Това е далеч от миналогодишните ръстове от над 50%, но по всяка вероятност говори за нова рекордна година за банковата система.

 


Статистиката показва още, че основно положителният финансов резултат се дължи на приходите от лихви. Кредитирането продължава да е силно, като в жилищния сегмент например годишният ръст през май достига 24.4% - невиждана стойност от 2009 г. насам.

 


В условията на все още силно кредитиране за първите пет месеца от 2024 г. нетният лихвен доход се повишава с 414 млн. лв., или 22.2%, до 2.3 млрд. лв.

 


За сравнение - за същия период на изминалата година той растеше с над 50%, което отразява плавното повишение на лихвите по депозитите в България, както и запазващите се рекордно ниски лихви по жилищните заеми.

 


Приходите от такси пък играят значително по-малка роля при формирането на нетния финансов резултат. Нетните доход от такси и комисиони растат едва с 40 млн. лв., или 6.7%, до 641 млн. лв.

 


Само за месец май активите в банковата система растат с 258 млн. лв. до 175.4 млрд. лв., като над 70% от тях са генерирани в трите най-големи банки на българския пазар - Банка ДСК, Обединена българска банка и УниКредит Булбанк.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?