1553

За първи път у нас - еко каравана ни учи как да живеем умно

Умните домове са бъдещето в строителството. Ето защо! Те са по-качествени и по-красиви, освен това са енергийно ефективни сгради, които не само спестяват разходи, но и издигнат комфорта и здравословните условия на живот на ново, по-високо равнище. 

Вече е факт и първата нулевоенергийна каравана в България. Този интересен проект добавя още стъпка в модерната тенденция да живеем в т. нар. умни домове. Тя е е част от инициативата The NZEB Roadshow на Центъра за енергийна ефективност „ЕнЕфект“.   

Как функционира иновацията ли? Мобилната демонстрационна каравана използва отлична топлоизолация, троен стъклопакет, херметични мембрани и ленти, вентилация с рекуперация, термопомпа и фотоволтаична система за осигуряване на оптимални енергийни характеристики. Те са доказани чрез тестове за херметичност, които демонстрират всички необходими параметри на пасивната къща.

„Чрез проекти като нулевоенергийната каравана се стремим и създаваме възможно най-разбираемите и интуитивни инструменти, чрез които хората могат видят, докоснат и почувстват предимствата на нулевоенергийните сгради“, споделя Драгомир Цанев от Центъра за енергийна ефективност „ЕнЕфект“.

И добавя: „За създаването на нулевоенергийната каравана получихме подкрепа от много партньори от бизнеса, преминахме през редица трудности, но въпреки тях успяхме да постигнем параметрите на златния стандарт за енергийна ефективност – пасивна къща“, допълни още той.

Нулевоенергийната каравана на центъра за енергийна ефективност „ЕнЕфект“ бе показана за първи път по време Архитектурно-строителната седмица в столицата т.г.  След това тя става част от интерактивно образователно събитие в София Ринг Мол – в него организаторите искат да запознаят и вдъхновят хората как да постигнат едно по-зелено бъдеще. Това може да стане чрез използване на основните принципи на енергийната ефективност в различни аспекти и сфери на живота ни.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?