46

За първи път от 2016 година: Основната лихва отлепи от нулата

Основният лихвен процент /ОЛП/ в България отлепи от нулата за първи път от януари 2016 година. От 1 октомври ОЛП става 0.49%, съобщи Българска народна банка. Повишението отбелязва и най-високата стойност на лихвения процент от декември 2009 г., когато той бе 0.55 на сто.

Ходът на БНБ идва, след като в последните месеци ​много централни банки по света увеличиха своите основни лихви. В България ОЛП няма пряко отражение върху лихвите по депозитите и кредитите. Тоест, това не означава, че от другия месец ще плащаме повече за кредитната си вноска. Нито пък че банката ще ни плаща повече доходност по спестяванията. Единственият реален ефект е за хората с просрочия, тъй като с увеличаването на ОЛП ще се увеличи законната лихва за забава, която е ОЛП плюс 10%. Така от 10% в момента лихвата за забава ще се увеличи на 10.49%.

Банките в България не ползват ОЛП за база при изчислението на лихви по кредити. Изключение са само две от по-малките финансови институции - Токуда банк и БАКБ. Останалите вземат за основа променлив компонент (т.нар. референтен лихвен процент или РЛП) и твърда надбавка. По закон за РЛП може да служи признат пазарен индекс (като Euribor) или някакъв собствен индикатор на банката, който обаче се изчислява по ясна методология и зависи от публични показатели (статистически данни от БНБ, НСИ, Евростат и подобни). Кредитните институции в голямата си част взимат за база лихвената статистика на БНБ, и по-точно тази на средните лихви по депозити в страната.

Според справка на финансовия портал „Моите пари” има четири банки, които залагат на Euribor, а той чувствително се увеличи след вдигането на основната лихва на ЕЦБ. Банките у нас обаче задържат положението и засега увеличение по кредитни вноски няма.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?