1939

За Коледа: от 13-а заплата до бонус според резултата

През декември щастливците броят коледни бонуси кеш, а някои други си броят стотинките. А след празниците втората група „цепят стотинката на две“, за да оцелеят до следващата заплата. 

Популярната практика от едно време за 13-а заплата отстъпва през 2022 г., показа бързо проучване на „Марица“. Но съвсем не изчезва. Големи международни компании със седалище в Тракия икономическа зона са добрият пример. В „Либхер Хаусгерете Марица“ например всички служители са получили коледен бонус, който не е обвързан с резултатите от изминалата година, дебело подчерта Красимир Кирков, ръководител на „Човешки ресурси“. Всички получават до 60 на сто от основната заплата, като конкретният процент зависи единствено и само от стажа, обясни той. Личните постижения в компанията се обвързват с друг вид бонус, условно наречен „личен принос“, и той се начислява всеки месец към заплатата. Може да я вдигне с 20%.

Заради многочисления състав на служителите в „Либхер“ (над 2200 души) коледните празненства са се правили на групи. И по стара традиция на тях винаги каним и пенсионираните служители, допълва Кирков.

Съвсем друга система за празнични бонуси пък са разработили в „одело България“ - заводът за фарове на Асеновградско шосе, който произвежда светлини за Мercedes, BMW и Audi и за всички модели и марки в тези групи. Това включва Mini и Rolls-Royce на BMW, Mercedes и Smart на Daimler, както и най-голямата група на Volkswagen - Audi, Volkswagen, Porsche, Lamborghini, Bentley, Skoda и SEAT. 

„В началото на всяка календарна година н​а всеки наш служител задаваме индивидуални цели. Анализът на резултатите е точно през декември и така се получава коледен бонус в размер между 1 и 1.5 месечни заплати“, разказва Димо Николов, мениджър "Човешки ресурси" в „одело България“. Отделно от това, вече за всички поравно, са предвидени подаръчни ваучери на стойност 270 лева. Такива се полагат два пъти годишно - за Коледа и за Великден. „одело България“ вече е с два завода край Пловдив и там работят около 500 души.

„За сметка на по-редките случаи на 13-а заплата, сега наблюдаваме разнообразяване на празничните придобивки в стремежа на работодателите да покажат по-индивидуална грижа към служителите си”, коментира Надежда Василева, оперативен директор на Adecco България. Според изследване на компанията работодателите, които са предвидили паричен бонус, са малко и той ще е в размер до 1/3 от трудовото възнаграждение. Adecco България направи допитване още през ноември сред повече от 100 български и международни компании от секторите информационни технологии, аутсорсинг, телекомуникации, финанси, търговия и производство. Повечето български работодатели планират да подарят тематичен подарък или ваучер за стоки и услуги на еднаква стойност за всички служители, обобщават оттам. Паричната равностойност на тези подаръци варира според икономическия сектор, като, очаквано, от ИТ индустрията отделят най-големи бюджети. Предимството на ваучера е, че освен че е по-стилно от пари в брой, не носи данъчни отчисления за работодателите.  

Тази година, след 2-годишно затишие, се завърнаха корпоративните коледни партита, които също се броят за „подарък от шефа“, защото накрая фирмата плаща сметката. Ако не е държавна или общинска - там бюджетите не позволяват разточителни тържества и всеки си плаща куверта от джоба, ако иска да се весели с колегите си.

В Пловдив бясното капариране на ресторанти за коледни партита още през ноември показа, че шефовете са развързали кесиите. За най-оборотните дни -последните две седмици преди Коледа, местата бяха абсолютен дефицит и ресторантите нямаха възможност да обслужват никакви „външни клиенти“. Освен празничната вечеря, работодателите плащат и за певици или специална програма, дребни сувенирни подаръчета и други малки изненади. 

 

Магистратите едва си докараха 70% премии

70% от основната заплата плюс парите за ранг ще бъдат коледните премии за магистратите и служителите тази година. Това реши Висшият съдебен съвет (ВСС). Административните ръководители на съдилищата и прокуратурите ще ги разпределят. 

През последните години ВСС раздаваше по заплата или заплата и половина за Коледа. Единственото изключение беше 2021 година, когато премиите бяха обвързани с натовареността. 

Средствата за допълнителни трудови възнаграждения тази година обаче са по-малко заради увеличените разходи за издръжка, както и заради орязания от Народното събрание бюджет на съдебната власт. 

 

Добавката към пенсията колкото за кукла Барби

Всички пенсионери, без изключение от размера на пенсиите, тази година получиха коледни добавки от 70 лева. За какво обаче ще им стигнат?

Обичайно, най-голямата грижа за възрастните е какви коледни подаръци да купят за децата и внуците. Едва след това идва продоволственият въпрос. Проверка в хипермаркетите за детски играчки показа, че сумата ще стигне за кукла Барби, при това на промоция, и китайска количка.

Най-модерният подарък сред момиченцата тази година е Барби с домашен любимец. Куклата задължително трябва да е „фешън“ и с дълга коса, която да подлежи на прически, плюс допълнителни аксесоари. В момента Barbie extra dolls с шахматно яке струва 52.49 лева, като отстъпката е в размер на 25 на сто. С остатъка от 20 лева може да се купи количка играчка, ама от евтините. За маркова многоетажна писта с колички обаче не стигат и две пенсионерски коледни добавки.

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Вичо

Вичо

21.12.2022 | 09:31

В нашата фирма няма коледен бонус щото шефа е мюсюлманин

Отговори
2 1
Няма проблем

Няма проблем

21.12.2022 | 11:18

Споко, вие ще вземете за Рамазана.

Отговори
2 1

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?