Следвайте ни

За Гинес: Рафинерии за олио и биодизел за 18-и път на тезгяха

viber icon

Едноличното дружество „Екофуудс енд ойл“ ЕООД, собственост на „Нен“ ООД, може да влезе в Гинес по брой опити за продан на имущество от частен съдебен изпълнител. За 18-и път на тезгяха излизат инсталация за рафиниране на растителни масла и рафинерия за биодизел, разположени в бившия стопански двор в с. Труд. Първоначалната цена, от която ще тръгне наддаването, е 681 930 лв. До пореден търг се стига заради непогасен борч от над 1 млн. лв. на собственика Ненчо Стефанов към банка Сосиете Женерал Експрес банк, която вече е част от банка ДСК.

В селото се говори, че сегашният собственик не бил местен, а двете рафинерии работили за кратко преди десетина години. Фирменото досие на Ненчо Стефанов подсказва, че адресната му регистрация е в Чирпан. На 5 май 2010 г. чрез „Нен“ ООД, в което е съдружник с Данка Стефанова, той е закупил дяловете на „Си би джи честър бизнес груп“ ООД, регистрирано в щата Ню Джърси, САЩ, чрез пълномощник Димитър Димитров. В договора за прехвърляне на капитала е посочено, че при сделката Стефанов купува целия дружествен дял на щатската компания, а именно - 50 броя дружествени дялове, с номинална стойност по 100 лв. всеки един от тях, но вместо за сумата 5000 лв., колкото излиза аритметиката, за 1 750 000 евро.

В контракта е посочено, че сумата от 1 250 000 евро е получена до датата на подписване, а останалите 500 000 евро ще се изплатят на продавача с банков кредит за финансиране на инвестиции, които ще се отпуснат на купувача от Сосиете Женерал Експрес банк. Според договора сумата е била преведена по сметка на  „Си би джи честър бизнес груп“ в Корпоративна търговска банка.

Любопитна подробност е, че през 2010 г. „Екофуудс енд ойл“ ЕООД печели обществена поръчка за  979 600,96 лв. за доставка на минерална вода на Мини "Марица Изток" ЕАД - Раднево. Според друга селска клюка зад  сделката с рафинериите стои бизнесмен, свързан както с Мини "Марица Изток", така и с банкера Цветан Василев. 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?