49

За един ден: Монетата на Стоянка Мутафова поскъпна 10 пъти

За един ден възпоменателната монета с лика на Стоянка Мутафова поскъпна десет пъти – от 30 на 300 лева. Вчера БНБ пусна медната пара за продажба на касите си в столицата и цял ден се виеше опашка от желаещи да я притежават. Централната банка обаче има регламент в първите три дни от продажбата да има ограничение от максимум 2 монети на купувач. Номиналът и е 2 лева, а крайната цена -  30 лева. Още снощи обаче в сайтовете за продажби се развихри вторичен пазар и цената удари 300 лева. И в момента все още има няколко оферти за 180 лева, 280 и 300 лева. 

Припомняме, че тиражът на монетата със Стоянка Мутафова бе 4000 бройки. Пловдивчани нямаха никакъв шанс да си я купят свободно, освен ако не отидат на опашката пред БНБ в София. Тук известно количество ще дойде, но то ще е разпределено сред хората, които още октомври-ноември миналата година са се записали в списъка на четири търговски банки, които имат право да продават възпоменателните монети на Централната банка.

От БНБ обясниха за „Марица” какъв е пътя на възпоменателните монети до другите градове в страната. Съгласно „Общи условия на Българската народна банка за закупуване на едро и последващо продаване на дребно на възпоменателни монети и комплекти с монети от банки“ банките-разпространителки получават заявените количества възпоменателни монети в първия ден от пускането им в обращение. За медната възпоменателна монета  „100 години от рождението на Стоянка Мутафова“ това бе датата 24.01.2022 г., след което те осъществяват съответни разпределения между офисите си по градове. 

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?