46

За ЧНГ: В Турция 400 лв. за няколко дни, у нас толкова е една нощувка

Голяма част от пакетите на посрещане на Нова година у нас отдавна са изчерпани. Това важи и за добрите хотели, и за къщите за гости,  съобщи директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов в телевизионно интервю. Според него около 560 000 българи са резервирали пътувания около Коледа и Нова година. Ако се слеят празниците, се получава почивка от 10 дни, което е достатъчно и за някоя екзотична дестинация. Тази година като любими на българите се очертават Северна Африка, Дубай, Карибския басейн, както и балканските страни.

Между 11 и 17% по-скъпо ще излязат коледните и новогодишните празници по хотелите у нас. Според експерта, поскъпването е основно заради шоу програмата. "Собствениците на местата за настаняване не търсят печалба, съобразяват се, въпреки че имат много разходи", категоричен е Румен Драганов.  Той назова и средната цена за четиричленно семейство за нощувка – около 180-240 лв., като в нея не е включена храната и празничният куверт. С тях разходът отива към 400 лева. 

България остава най-евтината дестинация за посрещане на празниците, защото могат да се изберат различни опции, според предпочитанията на туристите. От чужбинските оферти най-изгодно излиза в Турция - има пакети по 300-400 лв., което е колкото една празнична нощувка с храна в България, конкретизира той. „Но това, което ще получите там и тук за тези пари, е различно. В Турция има цени и по 15 000 евро“, уточни директорът на Института за анализи и оценки в туризма. Както и у нас има апартамент в луксозен хотел във Велинград за 10 000 лева. В Северна Гърция също могат да се намерят изгодни пакети, като например 400 лева за три нощувки, три закуски, две вечери плюс една празнична навръх Нова година в Александропулис. 

Основните резервации, които правят туристите, са за тридневни пакети. По-ларж са скиорите, които обаче търсят по-евтини места за настаняване, тъй като спортът им изисква много разходи.

Около 70 000 гости от чужбина се очаква да дойдат у нас за коледните празници. Голяма част от тях са българи, които идват при семействата си. Те традиционно посещават хотели, балнеохотели, къщи за гости и ресторанти и предпочитат да прекарат празниците извън дома, 

Оптимистична е прогнозата за туризма и за догодина. Очаква се значителен ръст на туристите. Около 1,2 млн. чужденци очакваме от декември до края на март, посочи Румен Драганов. Те не отиват само в зимните курорти, а и на градски, винен, селски туризъм. В планинските курорти отиват около 1/4 тях, пресметна експертът в туризма.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?