Следвайте ни

За безопасност: Пазаруваме до 100 лева без ПИН-код

Вече не се налага да пипаме ПОС-устройствата в големите магазини

viber icon

Пазаруваме с карта на ПОС-терминал до 100 лева, без да вкарваме ПИН-код. Това гарантира по-висока степен на безопасност в условията на пандемия, понеже клиентът няма да докосва въобще устройството, обясниха банкери. Досега лимитът за безконтактно плащане беше 50 лева. Промяната въведе първа ОББ вчера и тя е валидна за всички безконтактни дебитни и кредитни карти, издадени от финансовата институция. Поради необходимост от техническо време за обновяване на софтуера на всички ПОС терминали на Обединена българска банка, и на останалите банки в страната, е възможно в определени търговски обекти новите условия да не са приложими веднага, уточняват от банката. 

Всички картодържатели на Мастеркард също могат да се възползват от по-безопасно плащане на ПОС-терминал. От международната компания обявиха, че увеличават лимита за плащане без ПИН в 29 държави, включително и България. Не се изисква код при заплащане на покупки до 100 лева, а причината е пандемията от коронавирус. Очаква се до 31 март 2020 г. всички ПОС терминали да съответстват на новите правила, но изключения в преходния период могат да се случат и да бъде необходимо вкарването на пин-код, уточняват от Мастеркард. 

По впечатления на касиери в големите магазини в Пловдив все повече хора предпочитат да плащат с карта, за да не пипат банкноти и монети, минали вече през хиляди ръце. Според ръководителя на Катедрата по хигиена в МУ проф. Емил Воденичаров коронавирусът се задържа върху банкноти 24 часа, а върху монети – 30 часа. 

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Десен

Десен

26.03.2020 | 12:50

Да, но вчера 25.03. , при пазаруване в Практикер ( не им правя реклама), при покупка от 34 лева и нещо ми се наложи да вкарвам и ПИН код, като трябваше да пипам и клавишите. Във всички други магазини, спокойно се разплащам до 50 лв. без вкарване на ПИН код.Картата е на УНИКРЕДИТ, уточнявам това , защото, когато поисках да платя с карта от магазина ме попитаха, от коя банка е картата.Не, яе се оплаквам, просто споделям опит.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?