Следвайте ни

Над 1,9 млрд. евро чуждестранни инвестиции в Пловдивско

Най-големите вложения са в индустрията и недвижимите имоти

viber icon

Преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в област Пловдив бележат ръст през 2018 г. Това сочат данни на Териториално статистическо бюро Юг. ПЧИ се отнасят за нефинансовия сектор и възлизат на 1 912 млн. евро, което е с 0.9% повече в сравнение с 2017 година. Най-голяма е стойността на направените чуждестранни инвестиции в индустрията - 1 376 млн. евро, и в сектор операции с недвижими имоти - 255 млн. евро. През 2018 г. тези дейности заедно формират 85.3% от общия обем на ПЧИ. 

В секторите „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети, транспорт, складиране и пощи, хотелиерство и ресторантьорство” преките чуждестранни инвестиции намаляват с 13% в сравнение с 2017 г. и са в размер на 161 млн. евро.

На областно ниво с най-голям размер на ПЧИ е община Пловдив - 65.5% от общия обем, следвана от Марица и Раковски - съответно 12.7% и 4.2%.

През 2018 г. извършените разходи за придобиване на дълготрайни материални активи (ДМА) във всички сектори на областната икономиката са 1 864 млн. лв., като е отчетено увеличение от 10.7% в сравнение с предходната година.

Най-голям обем инвестиции в ДМА са вложени в промишления сектор - 745 млн. лв., както и в сектора на услугите - търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети, транспорт, складиране и пощи, хотелиерство и ресторантьорство - 488 млн. лева. През 2018 г. тези сектори заедно формират 66.1% от общия обем разходи за ДМА, а относителният им дял общо намалява с 4.5 пункта спрямо предходната година. В сектор „Операции с недвижими имоти” инвестициите в ДМА достигат 202 млн. лева, или с 55.4% повече в сравнение с 2017 година.

От статистиката регистрират промяна и в структурата на извършените разходи за придобиване на дълготрайни материални активи през 2018 г. по видове спрямо предходната година. Отчетено е увеличение на направените инвестиции за закупуване на машини, производствено оборудване и апаратура - до 33.7%, и на транспортни средства - до 15.7%

Същевременно намаляват вложените средства за закупуване сгради и строителни съоръжения и конструкции - до 31.7% . При извършените разходи за закупуване на земя не се наблюдава изменение - 7.4%. 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?