За 10 години: Фондация направи фермери 71 ромски семейства

23-годишният Ангел Кибритов от Пъдарско е гордостта на „Земята - източник на доходи"

71 ромски семейства от Пловдивска област са получили финансова помощ от фондация „Земята - източник на доходи" и изкарват прехраната си като фермери. Трима младежи са одобрени по мярка „Млад фермер". Това е част от равносметката на организацията, която вече 10 години подкрепя безимотните и малоимотни семейства в Пловдивска област, както при покупката на земя, така и при организиране на цялостна аграрна дейност, обясни Иван Пенов, председател на Управителния съвет на фондацията. Програмата се осъществява в партньорство с фондация С.Е.Г.А. - Старт за ефективни граждански алтернативи, с подкрепата на Холандската организация за международно развитие и сътрудничество НОВИБ.

Хората, с които работят, основно са от Перущица и Чалъкови. Процесът на подпомагане е индивидуален, целта е човек да стане независим, което отнема около 5-6 години. Първият етап е покупката на земя при 6 процента лихва, после техника, докато се стигне до последната фаза - кандидатстване по програмата за развитие на селските райони, тъй като нейните възможности са по-големи, уточни г-н Пенов. Освен това хората се подпомагат с безплатни агроконсултации на място и курсове, които се провеждат от висококвалифицирани специалисти. За всяко семейство, включило се във финансовите схеми на програмата, безвъзмездно се осигурява агротехническа помощ. Специализиран екип към Агроинформационния център следи дейността на участниците в програмата и им предоставя необходимите консултации. През есенно-зимния период посещенията се извършват веднъж месечно, а през активния период (март-септември) - от 2 до 3 пъти месечно. От основаването на фондацията в нея работят доброволци от Корпуса на мира, които се сменят на 2-3 години.

Част от програмата на „Земята - източник на доходи" е подкрепа на професионалното обучение на деца от безимотни и малоимотни семейства в специализираните селскостопански училища. Придобитият от тях опит играе важна роля за успешната селскостопанска дейност на техните семейства, убедени са от фондацията.

23-годишният Ангел Кибритов от Пъдарско е от малцината късметлии, одобрени по мярка „Млад фермер". Той е гордостта и младата надежда на фондация „Земята - източник на доходи", благодарение на която получава успешен старт в аграрния бизнес. По земеделието ме запалиха родителите ми, които цял живот от него са издържали семейството ни, а и мен изучиха, разказа Кибритов. Специалността монтьор на селскостопански машини от техникума в Брезово не му е достатъчна и наскоро завършва  „Технология на градинарството и винарството" във Висше училище земеделски колеж в Пловдив. Във фондацията членува от три години, благодарение на което има собствени около 5 декара земя. Отделно гледа под наем 70 декара с пипер, който напоява капково, и оранжерия за разсад. Мечтае да увеличи площите до 200 декара. Признава, че земеделието е труден занаят, а най-големият му проблем е реализацията на продукцията, която страда най-вече заради вноса. В момента очаква първия транш от 12 500 евро по мярка „Млад фермер".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?