Следвайте ни

Z, X, Y или T - кое е най-работното поколение на пазара на труда у нас

В България все още най-голямата работна сила са родените между 1965 и 1979 година

viber icon

Да „отпишем” ли възрастните служители от пазара на труда? Един такъв въпрос би възмутил и ядосал много хора, някои биха го нарекли и дискриминационен. Извън емоциите истината е, че няма как да ги „отпишем”, тъй като работната сила в България в голяма част е съставена именно от такива хора. Заради ниската раждаемост от години и емиграцията на предимно млади хора застаряването на населението е голям социален и икономически бич. При това не само в България, а в целия ЕС. 

През 2001 година средната възраст на населението у нас е 40.4 години. В края на 2017 година тя се е качила до 43.6 години. Ако тази тенденция продължи, средната възраст на населението в България през 2040 г. ще доближава 50 г., а делът на заетите на възраст над 55 г. ще съставлява 35-40% от работната сила. Очертава се недвусмислено задълбочаване на тенденцията към застаряване на всички сектори, с висок дял на заетите над 55 г., посочва Надежда Димитрова, експерт в Националния център за оценка на компетенциите при Българска стопанска камара (БСК) в изследване за състоянието, характеристиките и очакванията на работната сила. При все по-изострящия се дефицит на работна сила пазарът на труда не може да си позволи лишаването от потенциала на възрастните работещи. Налагат се неотложни действия за повишаване на качеството и продължителността на трудовия живот. В цяла Европа има заложени концепции за „управление на възрастта“, активно стареене и „сребърна икономика“, които се опитват да дадат насоки как да работи пълноценно икономиката с все по-застаряващи служители. 

Управлението на персонала безспорно е много трудна задача. На пазара на труда в България присъстват четири обособени поколения работна сила. Поколението Z - работници и служители на възраст 18-26 години, родени в периода 1993 - 2001 г. (около 11% от трудовия пазар у нас). Поколението Y - работници и служители на възраст 27-39 години, родени в периода 1980 - 1992 г. (съставляват 27%). Поколението X - работници и служители на възраст 40-54 години, родени в годините между 1965 и 1979 г. (най-голямата група - 40%). Поколението Т - работници и служители на възраст 55-65 и повече години, родените преди 1964 г. (23% от работната сила).

Тези четири поколения, въпреки различията си, трябва да работят заедно. Резултатите от изследванията на Българската стопанска камара показват, че представителите на четирите поколения имат известни сходства, но и открояващи се и все по-задълбочаващи се различия по отношение на своите потребности, ценности, мотивация, очаквания, нагласи, поведенчески модели и отношение към труда.

ПОКОЛЕНИЕТО Z - МЛАДИТЕ НЕ ПРИЗНАВАТ АВТОРИТЕТИ

Най-младите на трудовия пазар обичат динамиката и промяната. Любопитни и отворени са към обучения и нови квалификации, но не и по консервативния, класически начин. Най-силните мотивационни фактори за тях са възнаграждението, възможностите за обучение и надграждане, съвременното технологично оборудване на работното място, разнообразието и предизвикателствата, както и възможността за кариерно развитие. Те са склонни да проявяват ангажираност в работата, но само ако възприемат фирмената кауза за значима. Не се впечатляват от йерархията и възприемат началника като „тренер”. Не харесват работа, която е монотонна и рутинна, и изисква физическа сила. Не вярват в осигурителната система.  Не зачитат „официални източници“ на информация и „авторитети“, а изграждат собствено критично мислене и познавателен опит, като отстояват гледната си точка на база намерени факти в глобалната мрежа.

ПОКОЛЕНИЕТО Y - ЗНАЯТ СИ ЦЕНАТА

Промените носят силна несигурност за поколението Y. Много често именно това е поколението, което отлага създаването на дом и семейство за по-късен етап, докато се убеди, че има някаква стабилност. С една дума - избягва да планира дългосрочно, за да е адаптивно към промените. За тези хора е валидно мотото “седем пъти мери, един път режи”. Поколение Y, също както Z, са настроени консуматорски, но Y са много по-импулсивни и склонни да харчат за непланирани покупки. Типична тяхна черта е спонтанният им и експериментаторски дух - винаги са склонни да опитат нещо ново и различно. Не обичат да купуват занапред, а тук и сега. Не си правят много сметка за разходите.

Поколението на милениалите е сериозна грижа за работодателите. Те са най-ухажваните за работа, защото са перспективни, образовани, имат опит и с присъщия си перфекционизъм немалка част от тях се доближават до категорията служители, които наричаме „таланти”. Същевременно това е най-малобройното поколение в България, знаещо цената си и готово да напусне не само предприятието, но и страната. Тези хора са силно чувствителни към „оценката и обратната връзка за техния принос“ и към възнаграждението, като поставят тези мотивационни фактори на първо място. Поколение Y умее да работи в екип, държи на спокойната и конструктивна атмосфера и на колегиалните взаимоотношения.

ПОКОЛЕНИЕТО Х - ДЪРЖАТ НАЙ-МНОГО НА ДОХОДИТЕ СИ

Наричат ги още „поколението сандвич“, което трябва да изнесе на гърба си тежестите на развиващата и все по-глобализиращата се икономика, на изострената конкуренция на знания, идеи и технологии. А също и на демографската криза. Генерацията Х държи най-много на сигурността, доходите и достойнството си. Като индивидуалисти и хора, свикнали да разчитат единствено на себе си, те наблягат на „трудолюбие“, „професионализъм“, „интелигентност“, „отговорност“; „честност“, „знание“. В сравнение с всички останали поколения, Х ценят най-високо знанието, но го разглеждат повече като опит. Те в най-голяма степен държат най-вече на материалните ползи и на сигурността в работата. Тези хора не са толкова силно ангажирани с предприятието, дори проявяват по-ниска съпричастност в сравнение с по-младото поколение Y. При тях е силно развито чувството за реципрочност, което прилагат и към ръководителите под формата на „за да ти дам нещо, очаквам и ти да ми дадеш“. Почти всеки втори от поколение Х твърди, че не разбира по-младите генерации, и гледа на младите си колеги като на емоционално незрели, прибързани, разпилени, мързеливи, несериозни и безотговорни.

ПОКОЛЕНИЕТО Т - ЖИВЕЕ, ЗА ДА РАБОТИ

Поколението Т са отгледани във времена, когато находчивостта е била жизненонеобходима черта. Хората е трябвало да преживяват с онова, което са изкарвали чрез своя труд. Затова те са се научили да пестят и да извличат и най-малката полза от предоставените им възможности. И най-важната им черта - не са склонни да сменят работата си често. Поколението Т ценят трудолюбието и работохолизма. Тъй като са пожертвали много, за да постигнат стъпка по-стъпка професионален успех, това поколение от работохолици не харесва претенциите на по-младите. Поколението Т има силно развито  чувство за общност. Те процъфтяват, когато са поставени в екипна среда, защото са добри „балансьори“ и притежават развити междуличностни и комуникационни умения.

От години се наблюдава различно отношение към по-възрастните служители, основаващи се на погрешни схващания, че те искат повече пари, не са на „ти“ с новите технологии или нямат желание и енергия да научат нещо ново. От друга страна, много работодатели в металургията, строителството, химията и други базови индустрии твърдят, че дори не им се мисли какво ще се случи, когато опитните и отговорни хора от поколение Т си отидат. Отдаденото на работата си поколение е известно със своята репутация, че „живеят, за да работят”. 

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

gost

gost

28.09.2020 | 13:33

Dosta tochno. Pokolenieto Y,izrastnaha s mnogo prehodi. Zatova sa i dosta adaptivni. I si znaqt cenata,zashtoto kogato se formiraha kato hora,minavaha prez promenite bez udobstvata i vazmojnostite,s koito segashnoto pokolenie e oblagodetelstvano ot rajdaneto si. Po-vazrastnite ot "Y"-tam e qsno. Bachkat zdravo. A za "T"- mnogo trud. I sega mizerni pensii.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?