71

Всеки втори безработен в Пловдивско без право на обезщетение

Причината е, че или нямат достатъчно стаж или от дълго време нямат работа

 

Половината от безработните в област Пловдив не са имали право да получат обезщетение от държавата, след като са останали без препитание. Профилът на неработещия пловдивчанин е човек със средно или основно образование на възраст между 35 и 44 г. Едва 14 на сто от излезлите извън пазара на труда са висшисти. По-голямата част от тях са жени. 

От малко над 12 100 неработещи, регистрирани в Бюрото по труда в последните месеци на 2021 г., само 5197 са взели обезщетение, сочат данните на Националния осигурителен институт. На останалите не са се изплащали пари. 

Причините да не получат обезщетение са две. Компенсации не се полагат на безработните, които нямат достатъчно осигурителен стаж, т.е. ако не са правени вноски в 12 от последните 18 месеца. Другата група са дълготрайно безработните. Обезщетения се изплащат в продължение най-малко на 4 месеца и най-много за година. Продължителността зависи от годините натрупан стаж. 

Другите 5197 с право на обезщетение пък са взимали от държавата средно по 539 лв., което е с 57 лв. повече спрямо 2020г. Неработещите мъже средно получават със 128 лв. повече от жените. Това се дължи на факта, че силният пол се разписва срещу по-високи заплати.

На гражданите на други държави в областта, които са се трудили и са останали без работа им се полагат средно по 758.23 лв. Те имат право на пари за безработица по европейски регламенти. 

Обезщетението за безработица е в размер на 60% от средния осигурителен доход на човека за 24 месеца назад. То обаче не може да бъде по-малко от 12 лв. на работен ден и повече от 74,29 лв. За хората, които са се трудили на непълен работен ден и са получавали по-ниско възнаграждение от минималната заплата процентът на определяне е 50 на сто. Тези, които са се разделили с работодателя по взаимно съгласие имат право едва на 12 лв. на ден.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?