Всеки трети в Пловдив иска да работи хоум офис

Повечето работодатели още гледат с недоверие към режима, наложен от пандемията

Шест пъти се е увеличил делът на служителите, които са се трудили хоум офис в годината на пандемия. Ще се запази ли тенденцията за либерализация на трудовия пазар и през новата година? 

Една от големите ползи от коронавируса у нас се оказа възможността да приложим най-сетне в реални условия една западна практика, която в последните 10-15 години става все по-популярна - работата от дома. Според данните на Българска стопанска камара, през 2019 година едва 5% от работещите в страната са имали възможност да упражняват професията си на принципа на хоум офис, докато

през миналата година този дял е скочил на цели 30%.

Според Мария Минчева, заместник-председател на Българска стопанска камара, преди пандемията от тази форма са се възползвали предимно компании в ИТ сектора, при които няма пряка нужда служителите да бъдат събрани на едно място. За пръв път възможността за работа от дома у нас се обособява в Кодекса на труда през 2011 година, но масово работодателите започнаха да се възползват от тази възможност едва през миналата година.  

Владимир Александров работи в ИТ сферата от 6 години, като за това време е сменил четири различни компании, едната от тях - дори без офис в страната. Всеки един от работодателите му е предлагал различни програми за работа от дома. Пловдивчанинът споделя, че през 2019 година е имал общо 30-40 работни дни, в които е упражнявал професията си от офиса, а през изминалата година - едва 10 подобни дни. Според Александров 

това е бъдещето за всички професии, които не са свързани с прякото производство.

Най-големият плюс от работата от дома и за служителите, и за работодателите е свързан с намалените разходи. "Хоум офис значи по-ниски сметки в офисите за фирмата и по-малко ежедневни разходи за работника", смята Александров. На обратния полюс обаче са работодателите. Повечето от тях все още гледат с недоверие към този начин на заетост. Основните притеснения са свързани с това  дали служителите ще следят стриктно служебните си задължения и дали ще покриват напълно времевия прозорец, в който трябва да са на работа.

Според експертите по човешки ресурси пък всеки трети пловдивчанин вече търси работа, която предлага като възможност хоум офис. Делът на желаещите да се трудят от дома си е още по-голям при хората до 35-годишна възраст -

близо 50 на 100 от младежите посочват работата вкъщи като задължително условие пред новите си работодатели.

Цветомира Петрова - консултант „Подбор на персонал" в Пловдив, е категорична, че по време на пандемията въпреки намаленото работно време на част от служителите и преориентирането на други за работа тип хоум офис, продуктивността и работоспособността им не са намалели. Експертът смята още, че работата от дома е перфектен повод компаниите да видят кои служители са отговорни, мотивирани и ефективни извън контрола на директния им ръководител.

Към момента както в страната, така и в ЕС няма допълнителна тежест за фирмите и служителите, които избират да работят от дома. В края на миналата година обаче беше лансирана идея на  "Дойче банк" и немските власти  за данък от 5% върху заплатата на paбoтницитe, преминали в режим на хоум офис. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?