2374

Всеки трети работодател вече предлага хоум офис

Синдикатите настояват за надбавка, ако работиш вкъщи

Близо 60% от работодателите ще наемат нови служители, но само 1% ще разширяват офис площите си, показват данните от проучване сред бизнеса. Държавата и предприемачите пък ще пишат нова законова уредба за работещите хоум офис. 

Почти половината фирми, които наемат нови офис места в ​страната, са въвели хибриден модел на работа. Той позволява на служителите да прекарват само част от работното си време в офиса. Това сочат данните от анкетно проучване на консултантска компания на пазара на труда в страната.

Близо 1/3 от работодателите пък предоставят на служителите си неограничен достъп до офиса, но и не поставят изискване за постоянно присъствие. Над

10% от обявите за работа в страната пък са за изцяло хоум офис

заетост, показа проверка на "Марица". Данните сочат още, че пандемията е послужила като катализатор на процеса по трансформация на трудовите навици както на работодателите, така и на служителите. По различни данни, от периода 2016-2019 година, под 5% от работодателите са предлагали възможност за работа от дома, докато в момента този дял е близо 7 пъти по-голям.  

Очаквано - най-голям процент от работещите вкъщи са от фирмите в сферата на информационните технологии. Въпреки това, много други браншове също се преориентират към пълен или частичен модел на работа от разстояние. Неочаквано за мнозина - дори редица държавни администрации и структури след пандемията са преминали към хибриден модел. Сред тях са бек офис специалистите (тези, които не работят с клиенти, фирми или граждани) в НАП, Министерство на здравеопазването и няколко други големи агенции. 

Според изследването, ​повечето компании увеличават броя на служителите си, но за сметка на това в краткосрочен план не планират да увеличават обема на наетите офис площи, което значи, че възможността за хоум офис ще бъде все по-сериозно застъпена. Според данните около 60% от анкетираните продължават да наемат нови хора, но само 1% планират да разширят и заеманата площ. Всичко това

постави на дневен ред темата с нормативната уредба,

покрай работата от дома. Трудовоправното законодателство е тясно свързано със социално-икономическата ситуация и растящата инфлация, категорични са и от бизнеса, и от синдикатите.

За целта социалното министерство е предложило преговори за сключване на споразумение между социалните партньори за промени в Кодекса на труда, свързани с дистанционната работа. От КНСБ вече обявиха, че ще поискат работодателите да плащат месечна надбавка за домашен офис, с която работещите да си покриват разходите за ток, отопление и наем, когато принудително се трудят хоум офис. 

От КНСБ и от Българската стопанска камара заявиха, че ще се отзоват на поканата на социалното министерство за започване на преговори за споразумение по корекции в регламента на работата от разстояние. Според синдиката Кодексът на труда трябва да се съобрази с новите предизвикателства и да даде още по-детайлна уредба на дистанционната работа.

Основният момент е, че в закона следва 

да се разграничат случаите, в които тази работа е задължителна и в кои - доброволна, 

коментира националният секретар на КНСБ Величка Микова. Тя нарече „историческо“ отправеното от социалното министерство предложение за преговори, което оставя на партньорите сами да постигнат договореност кои текстове да бъдат предоговорени заради пандемията и други фактори. В закона не са уредени въпросите, свързани със заплащането на консумативи при дистанционната работа или отговорността на работодателя при трудова злополука.

Сред аргументите на синдикалните експерти за плащането на такава надбавка са тези, че още от края на 2021-ва година домакинствата понасят сериозен инфлационен натиск основно заради повишената цена на електроенергията за фирмите, но че последици от войната в Украйна може да доведат до нов ценови шок. На дневен ред отново излиза темата с платежоспособността на домакинствата. Над два милиона души не могат да поддържат и сега дома си достатъчно топъл, припомниха още от КНСБ данните на Евростат.

От синдиката искат да се разпишат и правила кога, ако настъпи такава злополука при работа от разстояние, тя е трудова злополука, и кога - битов инцидент. От КНСБ допълват, че има други страни - например Германия, в които съществува модел за плащане на такава надбавка хоум офис.

Служителите искат да се връщат в офисите

Между 70 и 80 на сто от служители, на които бизнесът позволява, в момента ходят в офиса поне веднъж в седмицата. Все по-голямо е желанието на хората да работят само един или два дни дистанционно. Единични са случаите на хората, които отказват да се върнат в офисите. Това каза Георги Първанов, председател на Контролния съвет на Българската асоциация за управление на хора по време на онлайн дискусия "Перфектната буря: революция и иновации в управлението на хора и офис пространства".

Един от най-честите проблеми, свързани с дистанционната работа, е свързан със затрудненията на новоназначените служители по време на пандемията, като голяма част от тях дори не са виждали офиса и не познават колегите си, загубата на комуникация между отделите, падането на нивото на иновациите.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Батко

Батко

30.05.2022 | 09:42

Синдикатите само с глупости се занимават!

Отговори
0 0

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?