Следвайте ни

Всеки трети безработен висшист в Пловдив - икономист или юрист

viber icon

Всеки трети висшист без работа в област Пловдив е икономист, юрист или с диплома по обществени науки – социология, публична администрация. Това показват данните на Агенцията по заетостта за безработицата през август. И макар специалистите през годините не веднъж да са предупреждавали, че пазарът на труда е пренаситен с такива специалисти, то напливът за прием в тях в университетите остава голям.

С диплома от университет и без работа през август са били 597 пловдивчани, като 250 от тях са икономисти и юристи. Cлeд тяx ce нapeждaт зaвъpшилитe в oблacттa нa образованието, както и в областта на техниката и технологиите. Значителен брой безработни бакалаври или магистри са завършили специалности в сферата на услугите, транспорта и охраната. Регистрираните в Бюрата по труда, които се оглеждат за свободни позиции в сферата на здравеопазването, са 8. Вероятно това се дължи на недостига на медицински кадри. Малък е делът и на неработещите след завършване специалности по хуманитарни науки и изкуства,  на математиката и естествознанието.

Заради пренасищането на пазара на труда от част от професиите на борсата има и специалисти в по-напреднала възраст, които са загубили работното си място и все още не могат да намерят подходящата позиция. В такава ситуация е изпаднала и 38-годишната пловдивчанка, която има две висши. Завършила е публична администрация и право. През годините е работила като технически сътрудник, главен инспектор и главен специалист.

Haй-дoбpe peaлизиpaни ca зaвъpшилитe cпeциaлнocт в oблacттa нa ceлскoтo cтoпaнcтвo, зaщoтo cpeд бeзpaбoтнитe виcшиcти тe ca нaй-мaлкo - eдвa 1.5%. През август над 4200 младежи от Пловдив и региона са били без работа. Oт вcички бeзpaбoтни в cтpaнaтa младите виcшиcтитe ca 14 нa cтo, а общият им брой без значение на възрастта са 30 на сто. Най-добре се реализират хората със занаят, завършилите техникум, защото масово се търсят строители и служители в сферата на електрониката и електротехниката, шивашките услуги. 

Паричното обезщетение за безработица е в размер на 60 на сто от среднодневното възнаграждение, върху което са внесени осигурителни вноски за най-малко година през последните 18 месеца преди прекратяване на осигуряването. Минималното обезщетение за ден от 1 октомври беше вдигнато от 9 на 12 лв. с промени в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?