1553

Всеки трети автомобил със забрана за центъра на София

Всеки трети автомобил в България ще бъде ограничен да влиза в центъра на столицата след въвеждане на ниско емисионна зона в града, твърди bTV. 

От въвеждане на еко стикера данните от прегледите дотук показват, че 37% от автомобилите у нас попадат в най-ниската екологична категория. Именно тя се очаква да получи забрана за достъп до центъра през зимните месеци и в дните с високо замърсяване. В най-високия клас, където са електрическите коли, попадат едва 2192 автомобила от вече категоризираните около 1,4 млн.

графика bTV

Все още не е гласуван обхвата на забранената за неекологични коли зона. Обсъждат се два варианта. Единият обхваща само идеалният център, а вторият много по-широк периметър от града.

 37% са колите в най-ниската категория в цялата страна, но според общината в София са по-малко.

„Нашите разчети показват, че процентът ще е по-нисък, в порядъка на 20-24% от автопарка на София“, обясни Зафир Зарков от Комисията по транспорта в Столични общински съвет.

Дизелите с екостандарт до Евро 4 са виновни за 86% от фините прахови частици и 56% от азотния оксид във въздуха на града", твърди международен доклад за ефекта от въвеждането на нискоемисионна зона в столицата.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?