Следвайте ни

Всеки шести на борсата в Пловдивско е педагог или икономист

viber icon

Всеки шести от Пловдивска област, който разчита на борсата, за да си намери работа, е завършил за педагог, икономист, правист или охранител. Това става ясно от данните на Агенцията по заетостта през последните 4 години. Тенденцията се запазва и в началото на 2020 г., като безработните преподаватели най-често са или начални педагози, или такива по чужди езици. Проблем с намирането на работа имат и ресурсните учители.

Някои от тези, които отново си търсят работа, са били принудени през трудовия си път да заемат позиции, които изискват далеч по-нисък ценз. Такава е съдбата и на 54-годишен учител от Пловдив, който е завършил английска филология и владее немски, но е работил и като пазач, пощальон и барман. През годините е заемал и поста ресурсен учител. Въпреки дългата си трудова биография обаче заради напредналата възраст все още не може да открие подходящата за него позиция.

Доскоро завършващите за учители също не бяха примамливи кадри за директорите. Причината е, че идваха директно от студентската скамейка и нямаха опит освен практика по време на образованието си. Недостигът на професионалисти в сферата обаче обещава тази тенденция да се обърне. Така преди 4 години 29-годишната Мария, която е завършила в Пловдив, отива да преподава български език и литература в село до Гоце Делчев. 

За целта от училището дори ѝ предложили безплатна квартира.

Оказало се, че трябва да пребори езиковата бариера между нея и учениците. Голяма част от тях били от турски произход и не говорели добре български.

Оказва се, че част от регистрираните в Бюрото по труда икономисти, за да изкарат препитанието си, също са се трудели на позиции за среднисти. Така старши банков служител например е работил като продавач и технически сътрудник. В същото време юристите не са склонни да правят компромис с придобития ценз и най-ниските позиции, които са заемали, са технически секретар.

Само за първия месец на 2020 г. 1160 пловдивчани са търсили подходяща позиция чрез Бюрото по труда, като много малко от тях са се трудили в селското стопанство и са останали без работа. Към началото на годината те са едва 12. Подобна е и ситуацията с математиците, където едва 28 души търсят място, където да упражняват професията.

Безработните младежи у нас са малко над половината от всички регистрирани в Бюрото по труда. Повечето от тях са завършили средно, а 33 на сто от неработещите са с начално и по-ниско образование. Оказва се, че мъжете по-често от жените остават без препитание.

Докато пловдивчани си търсят работа в Бюрото по труда, ако преди това са се трудили, те имат право на обезщетение за безработица от НОИ. То е в размер на 60 на сто от среднодневното възнаграждение, върху което са внесени осигурителните вноски за най-малко година през последните 18 месеца преди прекратяване на осигуряването. 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?