Следвайте ни

Всеки пети разполага с под 368 лева на месец

Почти всички обаче имат цветен телевизор и мобилен телефон

viber icon

Всеки пети жител на Пловдивска област живее под прага на бедността, показват данните на териториалното статистическо бюро на НСИ. За миналата година минимумът от средства, нужни за покриването на жизнените потребности в областта, е бил 368.75 лева месечно. 21.9% от населението обаче живее с по-малко от тези средства. В сравнение с предходната година размерът на линията на бедност се увеличава със 7.7%, а относителният дял на бедното население запазва равнището си.

 


Статистиците имат специален въпросник за определяне на бедността на българите. Те питат колко често ядем месо или риба, имаме ли автоматична пералня, мобилен телефон, цветен телевизор. От обобщените данни става ясно, че най-голям брой лица имат трудности да осигурят питателно меню на трапезата си и са си позволят месо, пиле или риба всеки втори ден (35.2%). Втората трудност е да се посрещнат неочаквани разходи (за неотложен ремонт на жилището или колата, подмяна на пералня или хладилник, внезапно заболяване и др.) със собствени средства и това е проблем за 22.8%. Въпреки че сме в сезона на почивките, за всеки пети жител на областта едноседмична почивката извън дома е мисия невъзможна. Това важи в най-голяма степен за възрастните хора и тези, живеещи в малки населени места, където няма много работа или тя е нископлатена. Успоредно с това 2.4% от анкетираните са заявили, че не могат да си позволят цветен телевизор, още толкова не разполагат с телефон, вкл. мобилен, а 9.4% нямат автоматична пералня. Около една трета от лицата в домакинствата изпитват затруднения при плащането навреме на разходите, свързани с жилището, а 31% са се ограничавали при отоплението на жилището си през зимата. Заради високите цени на тока те са отопляли само една стая от дома си.

 


Системата за социална защита има съществено значение за редуциране на бедността. Данните за 2018 г. показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се изключат останалите социални трансфери (обезщетения, социални и семейни помощи и добавки), равнището на бедност се повишава от 21.9 до 31.5%, коментират данните от статистиката. Съответно при изключване на пенсиите и останалите социални трансфери равнището на бедност нараства до 43.6%, или с 21.7 процентни пункта.

 


= С по-малко пари =

 


През 2018 г. най-ниската линия на бедност се наблюдава в областите Пазарджик и Монтана - съответно 239 и 240 лв., а най-високата - в област София (столица) (513 лв.), следвана от областите Стара Загора (403 лв.) и Варна (383 лeвa).

 


 = Жени срещу мъже =

 


През миналата година 224 хиляди души в Пловдивска област са били в риск от бедност и социално изключване, посочват от териториалното статистическо бюро ЮГ. Като в по-голямата си част това са жени. По традиция те по-трудно си намират работа.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Коментари (3)

Д.Кънев

09.07.2019 | 22:15

Що за идиотщина били живеели с толкова малко пари ами да не мързелуването а там на запад ги чакат.Вярно ще слугуват но ще живеят човешки без да слугуват на Бойко Борисов за мизерни стотинки.

Отговори
1 0

гарантирано от герб

09.07.2019 | 10:59

смърт на фашизма!

Отговори
2 0

МАРИЯ

08.07.2019 | 23:06

НЕ Е ВЯРНА СТАТИСТИКАТА,ТЯ НЕ ВКЛЮЧВА ДЕРАТА И УЧЕНИЦИТЕ,АКО СА ВКЛЮЧЕНИ И ТЕ ЩЕ ИЗЛЕЗЕ ЧЕ СУМАТА ОТ 368 ЛВ. Е ВЯРНА ЗА ВСЕКИ ВТОРИ!

Отговори
6 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?