Следвайте ни

Всеки пети българин е бил подведен да купи фалшив продукт

Според Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост, вноса в ЕС на ментета е за над 120 млрд. годишно

viber icon

България се оказва "раят за ментетата", като 19% от потребителите в страната - или почти всеки пети, е купувал подобен продукт, мислейки го за автентичен, през последната година.

Това показват данните от проучването "Европейските граждани и интелектуалната собственост", проведено от Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост.

Като основен проблем за целия ЕС се посочва, че потребителите продължават да срещат трудности при разграничаването на оригиналните от фалшивите продукти. Близо 1 на всеки 10 европейци (9 %) твърди, че е бил подведен да закупи подправени продукти, като са налице значителни разлики между държавите-членки на ЕС.

Освен България, сред първенците в негативната класация са Румъния (16 %) и Унгария (15 %). На другия полюс са скандинавските държави, сред които  Швеция (2 %) и Дания (3 %) са с най-ниските дялове в рамките на ЕС. 

В глобалния контекст на процъфтяваща електронна търговия, според Евростат през 2020 г. над 70% от европейците са пазарували онлайн. Точно с този тип покупки са и най-големите притеснения. Според проучването една трета от европейците (33 %) са изпитвали съмнения дали закупен от тях продукт е автентичен.

Според изнесените данни подправените продукти представляват 6,8 % от вноса в ЕС на стойност 121 млрд. евро и обхващат всички сектори - козметика, играчки, вино и напитки, електроника, облекло, пестициди и дори лекарствени продукти, особено след избухването на пандемията от коронавирус в началото на миналата година.

Цифровото пиратство също е привлекателен пазар за нарушителите. Налице са значителни загуби при IP телевизията (IPTV) — телевизионно съдържание, което се получава чрез интернет връзка срещу абонамент. Всяка година доставчиците на незаконна IPTV в ЕС печелят почти 1 млрд. евро, които пък от своя страна са преки загуби за продуцентските компании.

Друг акцент е спазването на правилата за интелектуална собственост. Според данните 25% от малките и средни предприятия в Европа твърдят, че е пострадало от нарушение на тяхна интелектуална собственост, като България отново е номер едно и по този показателс с близо 40 на 100. 

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?