Следвайте ни

Все повече работодатели назначават инвалиди чрез Бюрото по труда

viber icon

Увеличават се работодателите в област Пловдив, които търсят да назначат инвалиди чрез посредничеството на Бюрото по труда. Докато през 2019г. те са се интересували да подпишат договор само 9 души с ТЕЛК, то през 2020г. вече са търсили 63 служители, сочат данните на Агенцията по заетостта, предоставени на „Марица“. Разкритите от пловдивския бизнес работни места само за година са се увеличили 7 пъти.  

Това е резултат от въведените през 2019г. задължителни квоти за наемане на хора с увреждания. Според закона предприятията с 50 до 99 служители трябва да наемат един инвалид, а при тези с над 100 служители – 2% от средносписъчния си състав. Свободните позиции трябва да бъдат обявени в Агенцията по заетостта. Тези, които не изпълнят квотите ежемесечно трябва да внасят в специален фонд компенсаторни вноски в размер на 30 на сто от минималната работна заплата за всяко незаето работно място, предназначено за инвалид. При неплащане на вноската се налага глоба от 1000 лв. до 2000 лв. или имуществена санкция от 2000 лв. до 5000 лв. При повторно нарушение сумата скача между 4000 лв. и 10 000 лева.

51 от всички 63 обявени работни места в Бюрото по труда вече са заети. От задължението за наемане на хора с увреждане са освободени компаниите, в които средата на работа не позволява дейността да бъде извършвана от тях, както и ако Бюрото по труда не може да насочи подходящ човек за работата. 

Други 108 с ТЕЛК също са намерили своята нова работа през 2020 г., но не през задължителните квоти, а чрез субсидирана заетост. Десетки са и глухите, които са започнали да се трудят чрез помощта на служител социално-битова дейност към РО на глухите в Пловдив. По време на интервю за работа работодател дори предложил на млада жена със слухови проблеми да й закупи слухов апарат, въпреки че длъжността, за която кандидатствала не изисквала комуникация с хора, обясняват от организацията. Жената трябвало да се труди в склада и да подготвя  заявената поръчка, която пристигала до нея написана на лист. 

Хората с увреждания в област Пловдив най-често се трудят като портиери, работници в добивната и преработващата промишленост, строителството, производството на храни, облекло и дървени изделия. Част от тях пък изкарват парите си като се работят във фирми за събиране на отпадъци или са специалисти по информационни и комуникационни технологии.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?