1553

Връщаме пластмасови бутилки срещу 5 ст. в Лидл и Кауфланд

Автоматите ще издават ековаучери, които могат да се ползват за покупка в магазините

Лидл и Кауфлнад инсталираха първите автомати за приемане пластмасови бутилки и кенчета. Срещу всяка върната опаковка гражданите ще получават ековаучер на стойност 5 стотинки. Събраните талони ще могат да се ползват при покупка над 10 лв. в същия магазин, в който са върнати бутилките. Ековаучерите имат срок до 90 дни от издаването им, съобщиха от компаниите. 

Първите автомати са разположени в общо 15 магазина на двете компании в девет града в страната, сред които София, Пловдив, Варна, Габрово, Добрич, Монтана и др. Те дават възможност на клиентите лесно и бързо да върнат използваните  опаковки от напитки на мястото, където ежедневно пазаруват, като едновременно с това допринасят за опазването на околната среда.

Автоматите в Лидл и Кауфланд приемат пластмасови бутилки до 3 литра от PET материал (обозначени със съответния знак) и метални кенове. В тях няма да се приемат пластмасови бутилки от мляко и млечни продукти, олио, зехтин и оцет, както и бутилки и кенове, които съдържат течности или са деформирани или замърсени.

Събраните PET бутилки ще се рециклират в страната, а полученият материал ще се използва за производството на нови пластмасови изделия от български производители. По този начин се намалява използването на пластмаса, пестят се ресурси и се затваря жизненият цикъл на суровините.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Шишета

Шишета

31.03.2023 | 22:45

В Столипиново ще станем богати

Отговори
0 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?