Следвайте ни

Впечатляващо! Изнесохме оръжие за над 1 милиард лева

Президентът и двама министри откриха изложението за военна техника "Хемус 2020"

viber icon

Президентът Румен Радев и министрите на отбраната Красимир Каракачанов и на икономиката Лъчезар Борисов застанаха рамо до рамо на откриването на изложението за военна техника „Хемус 2020”, което започна вчера в Международен панаир - Пловдив.

„Военната индустрия не е обикновен дял от икономиката, който осигурява работа на хората= Тя дава производство с висока добавена стойност, от която нашата страна има нужда”, припомни президентът Румен Радев. Той смята, че изложението в Пловдив се е утвърдило като ценна платформа за последните достижения в областта на отбраната и новите технологии. Президентът поздрави Министерството на отбраната за стартиралата модернизацията на армията.

„В този процес, който започнахме преди няколко години, основната ни цел е да включим като участие максимален брой наши фирми. Това трябва да доведе до развитие на българската военна индустрия”, подчерта пък министър Каракачанов.

Рекорден брой участници - над 90 компании от цял свят, показват продукцията си на изложението. Те са от 17 високоразвити страни от три континента. „Правим това в условията на COVID-19, като от 30 изложения на военна техника в света тази година, 18 бяха отложени”, каза зам.-министърът на отбраната Анатолий Величков.

Звезди на изложението са двата експоната на бойни машини на пехотата на финландската компания „Патрия” и на швейцарския концерн „Дженеръл Дайнамкс”. В следващите няколко месеца Министерството на отбраната ще избере едната за доставчик на около 200 бронирани коли. Офертите на швейцарци и финландци ще бъдат отворени на 2 октомври в 10 часа в министерството на отбраната. Президентът Радев влезе с интерес в двете конкуриращи се бронирани машини на „Дженеръл Дайнамикс” и на „Патриа”. Представителите на германския концерн „Люрсен” веднага му представиха оферта за военни кораби и офсетното им производство в корабостроителницата във Варна.

Тази година изложението се прави за 14-и път и за първи път то ще е и дигитално. „Хемус 2020” ще бъде следен дистанционно от посетители и фирми от цял свят. Българският военен износ продължава да расте стабилно. Министърът на икономиката Лъчезар Борисов подчерта, че за миналата година той е над 1 милиард лева. Точната цифра е 614 милиона евро. Продължаваме да сме едни от лидерите в износа на военна техника за ОАЕ, Саудитска Арабия, Филипините, Индия, Съединените щати и Северна Африка.

Стана ясно, че с руската междуведомствена комисия още имаме спорове за лицензите за някои български производства. И в тях българската страна пита доколко правоприемник на документацията за спорните оръжейни системи е само съвременната Руска федерация. Гости на "Хемус 2020" бяха военните министри на Ирак и Камерун и зам.-министърът на отбраната на Бразилия. Пловдив посрещна военни делегации от 15 страни.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Нали

Нали

01.10.2020 | 16:56

Тука неккъв си нямал 30 лева да ходи на протест! Изборите са след няколко месеца. Ще видим колко сте протестиращите! Тъкмо ще имате време да помислите за кое от парчетата останали от разпада на БСП да пуснете гласа си! Май доста различни червени бюлетини ще има на тези избори!

Отговори
5 2
ДО НАЛИ

ДО НАЛИ

01.10.2020 | 17:30

НАЛИ ТВА ТИ ОБЕСНЯВАМ--ЧЕ ВАШИЯ РАЗБОЙНИК ПАК ЩЕ СПЕЧЕЛИ ЗАЩОТО ПОДДЪРЖА В МАЛКА БЪЛГАРИЯ 440-000 ХРАНТТНИЦИ--ДЪРЖАВНА АДМИНИСТРАЦИЯ И КАТО ЗАВЕДАТ ЧЛЕНОВЕТЕ НА СЕМЕЙСТВАТА СИ--СТАВАТ МИЛИОН--ДУРИ И ДА ЗАГУБИ--ТО ТО ЩЕ Е С 2-3 ПРОЦЕНТА И ЩЕ Е КОАЛИРА С НЯКОЙ-И ПАК ТОЙ ЩЕ КОМАНДВА ИЛИ ЧРЕЗ ДОНЧЕВ---АКО СЕ ЗАБРАНИ НА ДЪРЖАВНА АДМИИСТРАЦИЯ ДА ГЛАСУВА БОЙКО ЩЕ ЗАГУБИ КАТАСТРОФАЛНО

Отговори
2 3
ГЕОРГИ

ГЕОРГИ

01.10.2020 | 13:45

БОЙКО ИЗНАСЯШЕ ПРЕЗ 2015 ОРЪЖИЕ ЗА ИДИЛ---И НЕ АХМЕД МУСА ТРЯБВА ДА Е В ЗАТВОРА --А БОЙКО ДА ГО СМЕНИ МАЛКО--ДОБРЕ ЧЕ РУСНАЦИТЕ МУ ВЗРИВИХА ЗАВОДИТЕ ПЪЛНИ С ОРЪЖИЕ КОЕТО БЕШЕ ПОДГОТВЕНО ЗА ПОРЕДНАТА ПРАТКА

Отговори
3 6
Нали

Нали

01.10.2020 | 10:59

Ден 83 на протеста. ПротестирящиЯТ (един), се отправи на протестно шествие с възгласи "оставка"! Новината беше отразена с обширни репортажи във всички медии! Очаква се обръщенията на лидерът на БСП и президентът с които да изразят подкрепа за протестиращият и на свой ред да поискат оставката на кабинета!

Отговори
4 6
ДО НАЛИ

ДО НАЛИ

01.10.2020 | 13:38

МНОГО ХОРА ВКЛЮЧИТЕЛНО И АЗ ИСКАМ ДА СЪМ НА ПРОТЕСТА--НО БОЙКО ТАКА НИ ОБРА ЧЕ НЯМАМЕ И 30 ЛЕВА ДА ДОЙДЕМ ОТ ПРОВИНЦИЯТА В СОФИЯ---АКО ИДЕМ НА ПРОТЕСТА ПОСЛЕ 2 ДНИ ТРЯБВА ДА ГЛАДУВАМЕ--НЕ СЕ ЗАБЛУЖДАВАЙ ЧЕ ХОРАТА СА МАЛКО---И МНОГО ДА ОТИДАТ ВСЕ ТАЯ----ПОЛИЦИЯТА И ЖАНДАРМЕРИЯТА ПАЗИ БОЙКО ТЙ ИМ ВДИГНА ЗАПЛАТИТЕ НЕСЪКРАЩАВА ДЪРЖАВНА АДМИНИСТРАЦИЯ КОИТО СА 440-000 ДУШИ И С ТЕХНИТЕ СЕМЕЙСТВА СТАВАТ 1 МИЛИОН--ДОСАТЪЧНО БОЙКО ДА СПЕЧЕЛИ ПАК ИЗБОРИТЕ--ЕДНИ ЩЕ СИ КЛАТАТ КРАКАТА ПО КАНЦЕЛАРИИТЕ--ДРУГИ ЩЕ ГИ ГЛОБЯВАТ ДА ИМ ПЛАЩАТ ЗАПЛАТИТЕ--ТОВА Е ТВЪРДИЯ ЕЛЕТОРАТ НА БОЙКО

Отговори
7 6
Нали

Нали

01.10.2020 | 16:51

Хахаха, нямал 30 лева да отиде на протеста! Ами спри си интернета бе и със спестените 30 лева отиди на протест! Там ще ти дадат 50 лева да помякаш малко а яйцата вместо да ги хвърляш, тури две три в джеба да си ги пръжнеш после! Ха ха хаааа, бедни ми бедни червен електорато!

Отговори
6 3
ГЕОРГИ ДО НАЛИ

ГЕОРГИ ДО НАЛИ

01.10.2020 | 17:44

ИНТЕРНЕТА МИ Е 5.80 НА МЕСЕЦ--ОТ ВИВАКОМ БЕЗЖИЧЕН НАЙ-БАВНИЯ--И ДА ГО СПРА ЗА ЕДИН МЕСЕЦ КАКТО МЕ СЪВЕТВАШ--НЯМА ДА СПЕСТЯ 30 ЛЕВА--НЕПИЯ И НЕПУША--ТАКА ЧЕ ОСВЕН ОТ ХРАНАТА-ОТ ДРУГО НИЩО НЕМОГА ДА СПЕСТЯ---И 50 ЛЕВА ДА МИ ДАДЪТ ПАК НЕИЗЛИЗА СМЕТКАТА ЗАЩОТО 30 ЛЕВА МИ Е САМО ПЪТЯ--КАТО НЕБРОЯ ПЪТЯ ОТ ВКЪЩИ ДО ГАРАТА И ОТ ЦЕНТРАЛНА ГАРА СОФИЯ ДО ПАРЛАМЕНТА--С ОТИВАНЕ И ВРЪЩАНЕ И ОТИВАМ НА 40 ЛЕВА---И ЦЯЛ ДЕН ТРЯБВА ДА ПАТУВАМ И ДА ПРОТЕСТИРАМ ЗА 10 ЛЕВА--КОИТО НЯМА ДА МИ СТИГНАТ И ЗА ХРАНА---АКО ДАВАХА ПО 70-80 ЛЕВА ТГАВА ЩЕ Е ДРУГО-------ТИ ЗНАЕШ ЛИ ЧЕ КАРАХ ДЖИП И ИМАХ 2 МАГАЗИНА--ЕТО ДО ТАМ НИ ДОКАРА ВАШИЯТ ВОЖД--ЗА ДА ПОДДЪРЖА ПОЛОВИН МИЛИОН ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ И ДА ГЛАСУВАТ ЗА НЕГО---СТРАДАМЕ НИЕ ОБИКНОВЕННИТЕ ХОРА КОИТО НИ ОБИРА ПО ВСЯКАКВИ НАГЛИ НАЧИНИ--

Отговори
2 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?