46

Впечатлихме френски енолози с българско розе от Ямбол

„Вила Ямбол“ спечели седем медала на най-престижния винен конкурс Vinalies Internationales, а с най-много отличия е марката Kabile, вдъхновена от траките

Общо 13 български вина бяха отличени с медали на тазгодишния конкурс Vinalies Internationales в Бордо. От тях най-добро представяне направи „Вила Ямбол“. Най-старата изба в Южна България спечели общо седем отличия. Пет от тях са златни - за Kabile Шардоне 2022, Villa Yambol Розе 2022, Kabile Резерва Каберне Совиньон 2016, Kabile Сира Резерва 2016 и бялото вино Vineyards Selection от микрорайони Трояново и Карагеоргиево, реколта 2022. Със сребърни медали престижното жури оцени Kаbile розе 2022 и Kabile Мерло Резерва 2016. Любопитен факт е, че избата от Ямбол е високооценена с вина от всички ценови класове - включително златен медал за базовата им серия Villa Yambol Розе, която може да се намери по магазините за 7-8 лева.

В тазгодишното издание на Vinalies Internationales участваха 2234 вина, представени от 444 винарски изби от целия свят. Те бяха дегустирани от 99 международни винени специалисти. Конкурсът се проведе в началото на месеца в Бордо, Франция. Общо българските изби бяха оценени с 13 медала, като от родните производители единствено „Вила Ямбол“ и New Bloom Winery от Съединение получиха отличия за своите бели и розе вина. New Bloom Winery добави други два - златен за PIXELS Совиньон блан и сребърен за Face 2 Face (F2F) Шардоне. По брой отличия води серията Kabile на „Вила Ямбол“. Марката е кръстена на античния тракийски град Кабиле, който се намира само на няколко километра от днешната винарна и днес е сред най-награждаваните на международни състезания. Вдъхновение за нея са древните традиции на региона във винопроизводството. „Поредната порция медали и то от един от най-взискателните винени конкурси е доказателство, че родните производители създават вина на световно ниво. Особено ценно за нас е, че сме оценени с марките си във всички ценови категории и дори нашето най-базово розе Villa Yambol не отстъпва на световните конкуренти, които са в пъти по-скъпи“, разказаха от екипа на избата от Ямбол. Изключително рядко се случва критичното френско жури да оцени със златен медал розе, направено извън Франция.

Историята на “Виля Ямбол“ може да се проследи до далечната 1924-та. Най-големият повод за гордост на местните винари са лозята им. Фирмата управлява около 10000 дка лозови масиви, най-ценните сред които са в пет микрорайона - Тенево, Тополица, Трояново, Карагеоргиево и Болярово. Друга ценност за избата, с която малко могат да се похвалят, е собствената работилница за бъчви, където местни майстори бъчвари изработват нови бъчви от висококачествен дъб. Според тях той не отстъпва по качество на френския. Търговските марки на „Вила Ямбол“ са Villa Yambol, Kabile и Vineyards Selection, като и трите са наградени от тазгодишния Vinalies Internationales.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?