Следвайте ни

Водородният двигател се разби в три наши министерства

viber icon

Проектът за добиване на водород от слънчева енергия на пловдивския енергетик и изобретател Светослав Цанев ще кандидатства за финансиране по Европейските проекти за зелена енергия.

Той вече работи с експерта по соларни проекти Димитър Церов. 

„Той е много добър практик и теоретик. Правил е проекти с доц. Емил Минев”, разказва г-н Цанев.

Димитър Церов е управител и съдружник в столичната фирма „Солайрис” ООД. 

Тя е специализирана в проектиране, производство и монтаж на слънчеви системи за отопление. Прави маркетингова дейност в областта на алтернативните източници на енергия.

Светослав Цанев плаща вече четвърта година за патент, който е регистриран в патентното ни ведомство.

В края на 2019 пловдивчанинът писа писмо до премиера Бойко Борисов, от който поиска помощ за разработването на проекта му. Преди това Британска фирма му предложи съдружие срещу 83% от бъдещите приходи, но той отказа. 

От Министерски съвет му писали, че премиерът няма време за среща. Оттам препратили писмото на пловдивчанина до три министерства за мнения – до това на Транспорта, на Енергетиката и на Екологията.

„Крайно съм разочарован от писмата от министерствата. Поканиха ме да говоря с експертите им, но после дойде втората вълна на ковида и всичко потъна”, обяснява Цанев. 

Така технологията за евтин водород ще търси пари от Европа.

В програмата за възстановяване от ковид кризата на Европейския съюз от 27 май 2020 се обръща специално внимание на бъдещия добив и разработка на водородни технологии.

В нея пише: „Водородът е ключов сектор, който трябва да получи подкрепа от плана за възстановяване благодарение на способността си да подсилва дългосрочните цели на ЕС”.

Крайната цел е изграждане на чиста водородна икономика в Европа.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Практик

Практик

16.01.2021 | 16:41

Да не се пише по-българин от ПАПАТА ,а да реализира проекта както му предлагат , това ще е повече отколкото ще получи в Б-Я или има лакоми съветници .

Отговори
9 2
Цццц

Цццц

15.01.2021 | 22:01

По-лесно е да се обикаля с джипката, отколкото да се обърне внимание на иновациите. Точно поради тази причина не малко мозъци изтекоха от България.

Отговори
5 1
006

006

15.01.2021 | 22:31

PRAV SI VSICHKITE M.OSHENNITSI,N.ARKOPREVOZVACHI,PLASORI,P.ROSTITUTKI,SUTENORI ,IZTOCHVACHI NA BANKOVI SMETKI...IZTEKOHA OT BULGARIYA! NYAMA EDNA ,EDINSTVENA DARJAVA V SVETA ,KADETO PO ZATVORITE DA NYAMA BULGARSKI PRESTAPNITSI IZTOCHVACHI NA BANKOVI SMETKI I NARKPLASORI ! VSEKI VTORI LEV ,KOYTO SE VARTI V BULGARIYA E PRIDOBITO OT PRESTAPLENIE !

Отговори
4 0
Батко

Батко

15.01.2021 | 16:52

Според Бойко от това не може да се краде, така че за какво да ти дава срещи.

Отговори
10 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай